Главна / Вести / Косово и Метохија / Канцеларија за КиМ : Заједница српских општина је недвосмислена обавеза Приштине

Канцеларија за КиМ : Заједница српских општина је недвосмислена обавеза Приштине

Најновија изјава Донике Гервале да је Заједница српских општина мртва показује сву суштину Куртијеве милитантне политике према Србима. Како то је да је за Куртија Бриселски споразум мртав, а није мртва фашистичка идеја велике Албаније. Овакав приступ Приштине, питање је искључиво за Европску унију и САД, јер је јасно као дан да је Курти извор свих проблема на Косову, јер је он тај који говори да је дијалог мртав – наводи се у саопштењу Канцеларије за КиМ.

Приштински политичари упорно одбијају да схвате да Заједница српских општина није тема за реторичке вежбе и разматрања, већ да је реч о јасној и недвосмисленој обавези коју је Приштина преузела у дијалогу са Београдом.

Приштина је сама себи намерно створила наводне препреке за спровођење обавеза из Бриселског споразума и нека их сама и отклони, јер процес дијалога и нормализације односа не може да напредује уколико приштински политичари тврдоглаво наставе да одбијају да спроведу потписано и да се при томе још и хвале сопственом некредибилношћу.

Доника Гервала Шварц настоји да објасни да је Заједница српских општина некакав каприц, а не насушна потреба једног угроженог народа, иако свакодневно насиље које Куртијев режим спроводи, управо потврђује да је стварање ефикасног политичког и институционалног заштитног механизма услов опстанка српског народа и заштите његових колективних права.

Није Заједница српских општина деветнаестовековни концепт, како тврди Гервала Шварц, али зато Куртијева политика подјармљивања Срба и наметања апсолутне албанске доминације на Косову и Метохији јесте нешто што припада најмрачнијим историјским епохама.

 

Заједница српских општина, са свим надлежностима које јој припадају према документима усаглашеним уз посредовање ЕУ, мора да буде формирана, и што пре усијане главе у Приштини прихвате ту чињеницу, пре ћемо моћи да наставимо продуктиван дијалог – а дијалог и компромис су једини начин да вишедеценијски и вишевековни проблеми између Срба и Албанаца на Косову и Метохији буду решени – наводи Канцеларија за КиМ.

Check Also

Ноћ на северу КиМ протекла мирно, 12. дан протеста

На северу Косову и Метохији ноћ је протекла мирно, а испред општинских зграда у Зубином …