Главна / Вести / Косово и Метохија / У Грачаници одржана свечана Светосавска академија

У Грачаници одржана свечана Светосавска академија

У великој сали Дома културе Грачаница одржана је свечана Светосавска академија.
Свечана Светосавска академија одржана је у оквиру манифестације “Светосавска недеља.”, коју Културно-просветна заједница Косова и Метохије, у сарадњи са основним и средњим школама Косовског округа организује од 1992. године.Испред Канцеларије за КиМ окупљенима се обратила Малинка Митровић која је говорила о значају Светог Саве за школство и српски народ.
– Свети Сава је наш први учитељ, просветитељ, политичар, једном речју називамо га родоначелником српске просвете и културе. Свети Сава је био и остао непролазна вредност наше историје, непогрешиви путоказ свим генерацијама прошлим, данашњим, будућим, ми смо на неки начин у таквој ситуацији били да смо увек били на некој раскрсници и да нам је увек неко требао показати пут. Свети Сава је светлост у свим српским тминама, он је свест и савест у најтежим кризама наше прошлости, зато Светог Саву можемо јединог поистоветити са Христом, он је свеопшти небески заступник, он је наш најнационалнији светац и у њему је сабрано све наше разумевање Хришћанства – рекла је Малинка Митровић.
У оквиру програма академије додељено је и признање, односно плакета “Ђорђе Лекић”  која је ове године припала проф. др. Сунчици Денић, која је донедавно била декан Педагошког факултета у Врању, објавила је преко 150 научних радова, као и збирке песама и један роман.
– Драги моји Косовско Метохијски роде најпре желим да вам захвалим што сте ме препознали као доследног члана велике светосавске породице у којој смо сви ових дана окупљени око светосавског јануара, окупљени око Светога Саве који је наш најбољи заступник, први који нас је научио и учи да саставимо три прста и учи нас да се крстимо и молимо, учи нас да чувамо оно што су нам преци оставили како бисмо имали и ми коме да оставимо – рекла је Сунчица Денић.
Признање “Читалачко слово” најактивнијим читаоцима Народне библиотеке у Грачаници доделила је директорка библиотеке Бранкица Костић. Добитници признања су Тодорка Славковић, Александра Савић, Јелена Миљковић, Милица Стгојковић и Вук Димић. На академији су учествовали ученици Музичке школе „Стеван Мокрањац“.

 

Check Also

Петковић: У Бриселу о конкретним корацима за спровођење договора из Охрида

Дијалог Београда и Приштине наставља се 4. априла. Директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић рекао …