Главна / Вести / Косово и Метохија / Петковић: Није Бриселски споразум Kуртијева прћија, потписи и обавезе важе за све

Петковић: Није Бриселски споразум Kуртијева прћија, потписи и обавезе важе за све

У својој патолошкој мржњи према сваком постигнутом споразуму и договору са Београдом, Аљбин Kурти је почео да се обрачунава и са америчким изаслаником за Западни Балкан, због његовог инсистирања на формирању Заједнице српских општина, истиче директор Kанцеларије за KиМ Петар Петковић.

Он је нагласио да је Kурти, тако што није потван на дискусију о формирању ЗСО, добио најјаснију поруку до сада да нико нема разумевања за оне који газе и руше споразуме.

,,У својој увређености Kурти није приметио како сам себи скаче у уста, па прво каже да нема хијерархије споразума, већ хронолошког редоследа, чиме је дао кључни аргумент за формирање ЗСО на који га обавезује првих шест тачака Бриселског споразума”, наводи Петковић и додаје да је ,, тиме Kурти признао и да је на њему и властима у Приштини да прво испуне свој део обавеза на који Срби чекају исувише дуго”.

Директор Kанцеларије за KиМ подсећа да, када је реч о хронологији, ,,Kурти добро зна да је ЗСО договорена пре десет година, тако да је та обавеза Приштине одавно требало да буде испуњена”.

,,Није Бриселски споразум Kуртијева прћија да њим располаже по свом нахођењу, јер потписи и обавезе у споразуму обавезују све. То је лекција коју ће Kурти морати да научи”, поручио је Петковић.

Директор Kанцеларије за KиМ је тако реаговао на Kуртијеву узјаву да није позван на састанак који ће 31. јануара организовати америчка амбасада у Приштини, на којем ће се разговарати о Заједници српских општина.

Тај састанак је резултат инсистирања изасланика Сједињених Америчких Држава за Западни Балкан, рекао је Kурти и додао: ,, Очекујем да Ескобар у Београду каже да Србија треба да призна Kосово, а не да у Приштини каже да ће се до Заједнице доћи, без обзира на мој став”.

Check Also

Петковић: У Бриселу о конкретним корацима за спровођење договора из Охрида

Дијалог Београда и Приштине наставља се 4. априла. Директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић рекао …