Главна / Политика / Мали: Разговори о КиМ најважнији фактор за политику и економску политику

Мали: Разговори о КиМ најважнији фактор за политику и економску политику

Косово и Метохија су највећи изазов и за политику и економску политику Србије, а разговори који су у току најважнији су фактор који ће определити нашу економску политику и уопште нашу политику ове године, рекао је данас потпредседник Владе и министар финансија Синиша Мали.

За ТВ Прва на питање о ефектима евентуалног повлачења инвестиција земаља ЕУ, Мали је рекао да те земље у Србији запошљавају преко 200.000 људи. Навео је да би повлачење инвеститора са запада била катастрофа, јер би то Србију вратило 30 година уназад. Оценио је да би повлачење привреде ЕУ имало ефекат брисање резултата гумицом. “Као гумицом би се обрисало оно за шта смо се борили протеклих 10 година”, рекао је он.

Коментаришући изјаве опозиционих првака од Милоша Јовановића до Вука Јеремића да ће разговор о КиМ у скупштини бити суђење Вучићу, Мали је рекао да ће, као и прошли пут у Скупштини, то бити суђење њима. “Мало ако знате председника, предаја никад опција, али је борба његово средње име”, рекао је он и додао да ће се Вучић борити за Србију до год буде имао имало снаге.

Истакао је да ће питање КиМ определити судбину наше земље и економије.

Говорећи о великом скупу јуче одржаном са свим директорима домова здравља у Србији, рекао је да је циљ био унапредити стање у самом здравству.

Према његовим речима постоје начини да се уштеде стотине милиона евра који би остали у здравству и били уложени у унапређење тог система.

Мали је навео да се уз више дисциплине лекара у коришћењу еРецепта може уштедети 10 милиона евра. Рекао је да се велике уштеде могу постићи кроз централизацију јавних набавки, како се не би дешавала набавке истих материјала за здраство по ценама различитим и по неколико пута.

Најавио је наставак дигитализације у здравству како би унапредили здраствени систем. Како је рекао буџетом за ову годину је за здравство планирано 4,5 милијарди евра, те да су плате медицинских сестара од 2021. године порасле за 115 посто, а лекара специјалиста за 102 посто.

Министар финансија рекао је да очекује раст БДП-а од 2,5 посто ове године, те да је дефицит буџета под контролом. Наводи да охрабрују подаци да је инфлација достигла пик у новембру и децембру, те да успорава инфлација у евро зони.

Оценио је да је Србија спремна за догађаје у 2023. године и да има новца да покрије потребе за до првог квартала наредне године, “Ако буде било потребно да се негде интервентно реагује, реаговаћемо”, рекао је он.

Мали је казао да у Србији нема смањења потрошње те да расте прилив ПДВ-а у буџет из месеца у месец, што говори о томе да и економија ради.

Најавио је да ће у фебруару бити потписан споразум са ЕУ за почетак реконструкције и изградњу брзе пруге од Београда преко Ниша до границе са Северном Македонијом, за шта ће ЕУ дати грант од 660 милиона евра.

Мали је рекао да се потписивањем уговора за инфраструктуру практично кренуло у изградњу Националног стадиона, који ће бити завршен почетком или половином 2026. године.

Он је истакао да у Србији нису заустављене инвестиције, а уз оцену да је држава потпуно ликвидна и солвентна, навео је да је тренутно на рачуну 450 милијарди динара, те да се обавезе испуњавају у дан. Подсетио је на увећање пензија и плата у јавном сектору те најавио да ће 2. фебруара увећане пензије примити самосталци, 4. фебруара војни и пољопривредни пензионери, а 10. јануара пензионери из привреде.

Извор: Т а н ј у г

Check Also

Вучевић: У приштинској Скупштини се славе терористи и ратни злочинци које су чак и њихови ментори послали на суђење

Министар одбране Србије Милош Вучевић поручио је да се, док председника Александра Вучића очекују састанци …