Главна / Вести / Косово и Метохија / СЛ: Формирање ЗСО мора се спровести онако како је договорено у Бриселу

СЛ: Формирање ЗСО мора се спровести онако како је договорено у Бриселу

Данас је у амбасади САД у Приштини одржана дебата о Заједници српских општина, њеном формирању, надлежностима, функционисању и изазовима када је ова тема у питању – наводи се у саопштењу Српске листе.
Састанку је присуствовала делегација Српске листе као легитимни представник српског народа, и том приликом поновила јасан став, да је формирање Заједнице српских општина обавеза Приштине која је преузата у форми међународног споразума а затим га ратификовала у свом парламенту двотрећинском већином, да је то институција потребна ради опстанка српског народа а не било чији хир.
Јасно је наглашено да се формирање Заједнице српских општина мора спровести онако како је договорено у Бриселу 2013. и 2015. године те да је једино Управљачки тим једини надлежан за израду Статута Заједнице српских општина, а не било ко други.
Посебно је подвучено да је потребно да Заједница има извршна овлашћења, односно баш онако како је договорено у Бриселу у току преговора Београда и Приштине, те да је њено успостављање обавеза која се не сме избегавати јер је она потребна да буде кровна институција српског народа која ће штитити појединачна и колективна права нашег народа.
На састанку је од стране свих српских учесника, како представника политичких партија тако и предстаника НВО сектора изражен јасан став о потреби да се формира Заједница српских општина, чиме је још једном потврђено да је ово захтев српског народа са Косова и Метохије, али и више него јасно предочено да  Аљбин Курти говори неистину кад каже да Срби не желе Заједницу српских општина – наводи Српска листа.

Check Also

Српска листа осуђује неосновано хапшење Миљана Јовановића

Српска листа осуђује неосновано хапшење Миљана Јовановића, бившег припадника косовске полиције, и позива надлежне да …