Главна / Вести / Косово и Метохија / Вучић: Нећу ништа да сакријем, од одговорности никад нисам бежао

Вучић: Нећу ништа да сакријем, од одговорности никад нисам бежао

Председник Александар Вучић поручио је, на почетку седнице Народне скупштине на којој се расправља о Косову и Метохији, да ће данас указати на све најлошије тачке тзв. француско-немачке иницијативе, као и да неће ништа да сакрије. Сврха данашњег дана није да се пребаци одговорност ни на овај дом, ни на наш народ у целини, нити на било кога, од одговорности као председник Републике никада нисам бежао, наглашава Вучић.

Председник Вучић се најпре захвалио што су у могућности да представе још један извештај, али и да се говори о свим кључни проблемима.

“Сврха данашњег дана није да се пребаци одговорност ни на овај дом, ни на наш народ у целини, нити на било кога. Од одговорности као председник Републике никада нисам бежао, доносио сам најтеже одлуке, и осим у једном случају чини ми се да су те одлуке увек биле у највећем интересу и српског народа, али и свих грађана Србије”, рекао је Вучић.

Указао је да је сврха данашњег дана је “да изађем пред вас, али и пред грађане Србије као представник свих наших грашана и да искрено отворено и најпоштенији начин поделим шта нам као народу предстоји и са чим се соучавамо”.

“Нисам дошао да се борим у било каквим изборним кампањама, она је завршена, дошао сам да се борим као што сам то чинио у претходних 11 година за Србију једнаком снагом или и са више срца посебно када видим како и на који начин су ме они који су за много тога одговорни и овде дочекали у овој сали”, рекао је Вучић.

Долазим из осећаја дужности да грађанима кажем шта је то што се догађа да би могли и сами да процене какве су последице наших поступака, о чему тачно разговарамо и шта је то за шта се боримо, додао је председник.

“Данас ћу говорити и указати на све најлошије тачке тзв. француско-немачке иницијативе и ништа нећу да сакријем. Дакле, нећу вам говорити о неким лепшим стварима из плана говорићу о оним најтежим и нагорим за Србију, зато што хоћу да будем одговоран и поштен према грађанима Србије, да људи у Србији знају да ни њихов председник, ни њихова Влада, ни њихова Скупштина немају шта да крију од њих”, истакао је Вучић.

За закључке и одлуке по том питању и многим других питањима биће времена, али је важно да људи знају шта је то са чиме се суочавамо, поручио је председник.

Много је питања, а мало одговора

Много је, наводи, питања о КиМ, више од 600 година трају, а мало је одговора.

Подсетио је и да је егзодус Срба са КиМ почео 1981. године.

“Јесмо ли икада размишљали шта смо све урадили или нам је Косово постало само мета политичког поткусуривања. За мене је Косово више од тога”, навео је Вучић.

Наводи да је најважније данас, важније од плана, који, како је рекао не сме да покаже цео, али ће изнети све оно што је најгоре за Србију, то су околности, тренутак, моментум, временски оквир у коме се све дешава.

“Данас присуствујемо некој врсти трећег светског рата који ће бити обимнији у месецима пред нама. Овај сукоб биће само тежи и већи. Када имамо то у виду јасно је да неки мали не могу да имају онолико слободе како би ти мали желели да имају и за живот и доношење одлука. Ми смо једна од ретких земаља која сама доноси одлуке. Поносан сам због тога на такву Србију”, истиче председник.

Мора се разумети, напомиње, да данас у Србији најслободније можемо да видимо шта мисли једна и друга страна у том рату.

“У другом делу света то не постоји, свуда је цензура. Као мали не можете да имате свој став. Не можете да будете неутрални по том питању, да се искључите, јер то не желе да вам дозволе”, каже Вучић.

Промена политичке офанзиве Приштине

Важно је, наводи, упознати како смо дошли у ову ситуацију.

“Од тренутка избијања ратног сукоба у Украјини 24. фебруара 2022. постоји општа политичка офанзивна Приштине заједно са делом западних савезника за промену стања на терену. Од обећања Квинте и ЕУ да ће урадити све да ће омогућити нашем народу да учествују на изборима, а онда од противљења Куртија да тако нешто учини. Мислили су да ће тиме утицати на изборе у Србији. Наравно да су Срби гутали кнедле знајући да им се ускраћују основна права од којих им зависи цивилизован живот. Онда су кренуле горе ствари”, указује Вучић.

У свим разговорима, додаје, било где у свету, са приштинском страном никад нису били отворени.

“Гледали су нас као непријатеље, а ми нисмо схватили чему тај агресивни приступ у жељи да се настави са угњетавањем нашег народа. После тога имамо много напада на Србе, прво на оне који превозе лекове, затим пресретање робе широке потрошње. Све то време брутално кршећи Бриселски споразум и анексе они долазе са специјалним јединицама до зуба наоружаних, настављају са малтретирањем људи. Момка и девојку су ухватили у загрљају и скинули мушкарца до голе коже. Кувало је код представника нашег народа, поготово на северу КиМ, где су 97 одсто припадници српског народа. Онда су наставили са измишљањем проблема око личних карата”, казао је Вучић.

Извор: РТС

Check Also

Петковић: У Бриселу о конкретним корацима за спровођење договора из Охрида

Дијалог Београда и Приштине наставља се 4. априла. Директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић рекао …