Главна / Спорт / Спорт КиМ / И поред бројних препрека, митровички спортисти бележе завидне резултате

И поред бројних препрека, митровички спортисти бележе завидне резултате

Прошла година за митровичке спортисте била је веома успешна. Косовска Митровица може се похвалити првакињом света у кик-боксу. Бројни пехари са европских, балканских и државних такмичења, такође нису изостали. Наш град тренутно има и репрезентативце у различитим категоријама. Поред тога, ту су и представници више спортских дисциплина који су у стручним тимовима репрезентације Србије.

Установа за спорт, омладину и специјализоване услуге, уз подршку Привременог органа општине Косовска Митровица, између осталог, покрива такмичарски, рекреативни и школски спорт.

Највише улаже у такмичарски спорт. За ову годину опредељено је 15 и по милиона динара за 26 клубова са територије Косовске Митровице. Тиме је обухваћено 1.600 спортиста, 76 тренера и стручних радника, кроз 78 лига, турнира и манифестација.

Појединачни спортови годинама уназад бележе далеко боље резултате у односу на колективне. Кик-боксери, боксери и каратисти редовно доносе медаље са државних, балканских и европских првенстава, а ту су и два светска злата.

Након Наталије Савић Чупке, која је свом граду 2018. године донела злато са светског првенства у кик-боксу, прошле године је у Италији то успела и седамнаестогодишња Митровчанка Нада Петронић из кик-бокс клуба „Косовска Митровица“.

Ту су и риболовци. Чланови Општинске организације Спортских риболоваца “Ибар” са репрезентацијом Србије, прошле године такмичили су се на Светском првенству. По свему судећи, тако ће бити и ове године.

Не треба изоставити ни атлетичаре који постижу завидне резултате. Међутим, на путу ка већем успеху, као и многим овдашњим спортистима, препреку представљају лична документа.

„Надамо се да ће атлетски клуб ’Трепча’ и ове године отићи на европско првенство у кросу, јер су показали најбоље резултате током јануара месеца. Атлетски савез Србије ће накнадно одлучити да ли ће они отићи на европско првенство, јер имамо великих проблема у вези са пасошима за те такмичаре. Пре две године, овај клуб није могао да оде на Балканско првенство у Истанбулу, зато што такмичари нису имали одговарајуће пасоше“, наводи Трајковић.

Али да се задржимо на лепим стварима. Наиме, наш град тренутно се може похвалити и са шест репрезентативаца у различитим категоријама.

“Члан боксерског клуба ’Кнез Лазар’, Душан Раденковић је државни репрезентативац у пионирској конкуренцији. Потом, риболовци Небојша Елезовић и Владимир Мурганић. Затим, кик-бокс клубови ’Косовска Митровица’ и ’028’ такође имају репрезентативце у различитим категоријама. Статус репрезентативца се мења сваке године или од утакмице до утакмице, али ово је једно признање за све нас када имамо тако успешне спортисте“, каже за Радио Контакт Плус, директор Установе за спорт, омладину и специјализоване услуге, Петар Трајковић.

Поред спортиста, ту су и спортски радници који су у стручним тимовима репрезентације Србије, а који су, каже Трајковић, у овом тренутку пуни енергије, снаге и знања.

„Имамо председника кик-бокс клуба ’028’ Марка Божовића, а истовремено је и помоћни тренер у репрезентацији Србије. Имамо Луцију Станишић, која је секретар женског кошаркашког клуба и запослена овде код нас у установи. Она је позвана у репрезентацију Србије за девојчице до 20 година и ићи ће са репрезентацијом у току ове године на сва њихова такмичења. Наравно, ту су и судије – Горан Ковач који је директор Спортске хале, поред тога је и судија суперлиге и рукомету. У каратеу имамо Зорана Мојсиловића, који је судија у Карате савезу Србије, али и професор на ДИФ-у“, поносно набраја Трајковић.

Са друге стране, када су у питању колективни спортови, попут фудбала, кошарке, одбојке, рукомета… конкуренција је веома велика и самим тим теже се долази до самог врха. Међутим, они највише постижу масовност.

„Нарочито одбојкашки мушки, али и женски клуб. Постојање самог женског одбојкашког клуба је велика предност за овај град. Прошле године смо такође формирали и школу фудбала за девојчице. Надамо се да ћемо ове године формирати и клуб женског фудбала који ће окупљати све девојчице широм КиМ са седиштем у Косовској Митровици.“

Долазак спортиста из централне Србије у Косовску Митровицу, односно прелазак преко административних линија, још једна је од баријера која стоји на путу ка успеху овдашњим спортистима.

„Резултати би били далеко бољи да наши спортисти имају мотивацију, у својој сали, пред својом публиком, родитељима, комшијама и пријатељима да одиграју неку утакмицу. Али, услед политичко-безбедносне ситуације, која смета у самој организацији спортског меча, не можемо да постигнемо боље резултате. Међутим, ипак смо задовољни“, истиче Трајковић.

Када је у питању школски спорт, Установа за спорт, омладину и специјализоване услуге, годишње организује око 120 окружна, међуокружна и покрајинска такмичења. Поред тога, финасира и републичко првенство.

„Имамо добру базу, а то је школски спорт, где деца од 1. до 4. и од 5. до 8. разреда израстају у добре, талентоване спортисте. Имамо и средњошколска такмичења. Имамо ’Диф’ који има преко 250 младих фудбалера, па ’Рудар’ који има преко 120. Имамо Фудбалски савез КиМ који одлично ради. То је база која нам даје за право да очекујемо боље резултате.“

А бољи резултати се подстичу и кроз неопходне услове.

„Обезбеђујемо салу, почетак утакмице тачно када треба, стручно особље – судије, делегате, помоћно особље, храну, воду… Наравно, имамо подршку и медицинског центра, пре свега Дома здравља у Косовској Митровици. Редовно нам шаљу санитет, докторе и медицинско особље. Трудимо се уназад три године да одржимо тако висок ниво.“

Што се тиче рекреативног спорта, недавна збивања на северу Косова, спречила су одређене активности.

„У част покојног Славка Чебашека, успели смо да организујемо шетњу у Бањској. Требало је да организујемо и атлетску трку на 10 километара, али су нас немили догађаји у томе спречили. Пријавило се преко 130 такмичара из централне Србије. Та безбедносна ситуација нам никако не иде у прилог“, указује Трајковић.

Ипак, у рекреативном спорту може много више да се учини, искрен је Трајковић, те најављује бројне активности за ову годину.

„Покушаћемо ове године да организујемо радничке спортске игре Косовске Митровице у различитим спортским дисциплинама. Може да се деси, уколико наиђемо на разумевање, да направимо радничке спортске игре Косова и Метохије овде у Косовској Митровици. Имамо терен на плочи, спортску халу, имамо пар сала где бисмо могли да организујемо шаховске турнире, имамо еминентне стручњаке…“

Још један проблем са којим се овдашњи спортисти суочавају је непостојање градског стадиона.

„Имамо спортску салу, није ни чудо што су појединачни спортови тако експлозивни и бележе далеко више резултата у односу на колективне. У колеткивном спорту морају да иду за Житковац, ту се губи много енергије. Када бисмо имали стадион у граду, све би другачије било. Рекреација би била боља. Организација школских такмичења би била на већем и бољем нивоу. Сви спортисти када оду у Србију, показују једну велику жељу, агресивност, труд да победе, али то није довољно. Стручни рад не може да се прожме, јер немамо довољно спортских капацитета, пре свега стадион. Није иста стаза на тартану, асфалту или трави. Када бисмо имали тартан стазу, ја верујем да би атлетичари постигли много боље резултате, иако су и сада добри. Атлетичари су некада у Косовској Митровици имали јако добар статус и резултате када су тренирали на Трепчином стадиону, јер су тада били услови идеални“, наводи Трајковић.

Треба улагати још више у спорт, сугерише такође.

„Улагати у оне који остваре репрезентативни статус у Србији. Талентовани спортисти морају да имају стипендију сваког месеца, јер у оваквим условима, само аматерски борећи се, доста тешко ће успети у некој сениорској конкуренцији. Немамо стадион, атлетску стазу…“, понавља.

Без обзира на све, главни циљ установе је да што више младих нараштаја укључи у спорт.

„Покушавамо колико је могуће да овај народ не осети да заостаје за било каквим такмичењем у односу на Србију – и организационо, квалитативно и квантитавно. Квалитет имамо и на томе ћемо још да радимо. У овом тренутку нису нам примарни резултати колико масовност“, закључује на крају разговора Петар Трајковић.

Поред спорта, ова установа покрива и област културе, образовања, као и специјализоване услуге.

Check Also

Успостављење сарадње ОГ са Покрајинским заводом за спорт у Новом Саду

Делегација општине Грачаница, предвођена директором за омладину и спорт Душаном Цвејићем, налази се у посети …