Главна / Култура / У Дому културе у Грачаници отворена изложба „Сретењски устав“

У Дому културе у Грачаници отворена изложба „Сретењски устав“

У Галерији Дома културе у Грачаници отворена је изложба „Сретењски устав“ приређивача Александре Миловановић и Филипа Цветковића

18 банера постављена у галерији Дома културе у Грачаници на којима су приказани чланови Сретењског устава донетог 1835 године и који је био први српски устав, који се и данас сматра стандардом демократије.

Циљ ове изложбе је да поготово млади, јер овде имамо једну основну школу и више средњих, могу да се упознају са текстом овог устава и да препознају те неке чланове који би данас да су на снази значили пуно – рекла је Александра Миловановић, директорица Педагошког музеја у Београду.

Овај документ и дан када је донет, један је од најзначајнијих за државност Републике Србије, казао је коаутор изложбе Филип Цветковић.

– Сматрам да је овај датум и овај документ значајан за државност републике јер смо ми на тај дан 15. фебруара 1835. године добили државност и добили државу. Иначе, поред тога имамо и Сретење господње на овај дан које прославља српски народ и СПЦ  – рекао је Цветковић.

Организатори су овом изложбом желели да на креативан начин привуку младе нараштаје, али и све посетиоце да се боље упознају са историјским чињеницама које су пратиле српску државност.

– Идеја је да кроз овакве програмске садржаје упознамо ученике основних и средњих школа, али и нашу публику са тековинама српске револуције – рекао је Александар Гуџић.

Организатори изложбе су: Дом културе Грачаница, Галерија уметности Приштина и Педагошки музеј у Београду.

Check Also

Живојин Ракочевић добитник гран прија на фестивалу „Про поет“

Председник Удружења новинара Србије Живојин Ракочевић добитник је главне награде на Међународном књижевном фестивалу у …