Главна / Друштво / Општина Грачаница и Дом здравља обележавају Светски дан оралног здравља

Општина Грачаница и Дом здравља обележавају Светски дан оралног здравља

Дом здравља Грачаница у сарадњи са Општином Грачаница обележава Светски дан оралног здравља – 20. март, са циљем подизања свести становништва о важности унапређења оралног здравља.

Тим поводом на платоу испред зграде Општине Грачаница организована је акција у којој су стоматолози Дома здравља грађанима, посебно деци, објашњавали правилно прање зуба и указивали им на важност оралне хигијене. Најмлађим суграђанима стоматолози су делили производе за негу уста и зуба, у виду четкица и пасте, које је обезбедило општинско Одељење за здравство.

Премда је стоматолог по струци, на важност оралног здравља указала је и председница општине Грачаница проф. др Љиљана Шубарић.

„Орална хигијена подразумева спровођење одређених хигијенских мера са циљем да се сачува како здравље зуба тако и здравље усне дупље. Уколико се зуби перу редовно и правилно, онда можемо рећи да су адекватна четкица за зубе и паста први чувари оралне хигијене. Орална хигијена уста и зуба утиче на превенцију других обољења, не само примарно уста и зуба“, казала је Шубарић.

Сваке године Светски дан оралног здравља има специфичну тему, а ове године је „Будите поносни на своја уста“, казала је стоматолог Јелена Поповић.

„С обзиром да су болести уста и зуба водећи проблем у свету, па тако и код нас, оно што је битно и због чега смо данас овде је да се промовисањем овог датума и његовим обележавањем подигне свест становништва о значају оралног здравља и његовог утицаја на целокупан организам. Јер осим бола и непријатности које вуче за собом може да изазове и многе друге здравствене проблеме“, казала је докторка Јелена.

Данашњем обележавању Светског дана оралног здравља присуствовали су и директорица Дома здравља Мирјана Димитријевић и директор општинског Одељења за здравство Александар Поповић.

Извор: Општина Грачаница

Check Also

Фондација ‘Привредник’ стипендира студенте на КиМ

На иницијативу Канцеларије за Косово и Метохију, Фондација “Привредник” од 2017. године стипендира најуспешније студенте …