Главна / Радио / Емисије / Животна прича породице Филимоновић

Животна прича породице Филимоновић

danijela

У брдима Косовског поморавља, далеко од очију јавности и урбаног живота у засеоку Чука на домак Прековца, живи породица Филимоновић. Самохрана мајка Данијела са тројицом малолетних синова једва да успева да од дечијег додатка и социјалне помоћи опстане, исхрани породицу и опстане на косовско-метохијској ветрометини. Немања, Милош и Душан су ученици основне школе у Прековцу. Школа је од од њих удаљена пет километара, пешака је потребно сат времена, а када дође зима пешачи се и по два, три сата.

Живот ових дечака је какав не заслужују. Њихова жеља је да се облаче као њихови другови, да возе бицикле и да имају новац за ужину. Немања је затражио од нас да искључимо камеру и диктафон јер се стиди да каже нама и друговима да његова мајка једва успева да спреми оброке за њега и двојицу браће.

Деца као да су осуђена на тежак живот. Корисници су народне кухиње. Добијају по један оброк, пет хлеба дневно и кувану храну.

„ Задовољни смо што је наша мајка поред . Оца смо изгубили. Недостаје нам, знам да када би он био овде имали би све што данас немамо. Дешава се да нам кувано јело из народне кухиње, доручкујемо, ручамо и вечерамо“, рекао нам је Немања.

Живот недостојан савременог друштва, намучени, напаћени изгубили су пре две године оца, сина, супруга. Боре се сами за живот, какав не заслужују!

Много је добрих људи институција који су им помогли, иако, за живот то није довољно. Координациони центар Републике Србије, сада Канцеларија за КиМ, саградили су им кућу 2007 године.

Каква се судбина спустила на ову породицу?! Бака Добросава је у једној години од исте болести изгубила сина и супруга. Уплакана, једва је неколико речи изустила о сину који је преминуо од инфаркта у 33 години живота.

„Тежак животм, сиромаштво, брига, све га је стигло. Био је вредан, желео је да своју децу изведе на пут, али га је мука снашла“ говори Добросава.

Скромна породица, задовољна оним што има!

Највише им недостаје вода. Први извор налази се на десет километара од куће, одакле свакодневно доносе воду за пиће.

Check Also

Филиповић: Чекам позив суда поводом ухапшеног младића на Газиместану

Никола Недељковић из Београда који је јуче ухапшен на обележевању Видовдана на Газиместану налази се …