Главна / Вести / Србија / Почела предизборна тишина

Почела предизборна тишина

izbori1Предизборна тишина, уочи ванредних парламентарних избора у Србији, почела је у поноћ и трајаће до затварања биралишта, односно до 16. марта у 20 сати.

Предизборна тишина подразумева забрану изборне пропаганде, што је прописано Законом о избору народних посланика.

Током овог периода забрањена је изборна пропаганда преко средстава јавног информисања, одржавање јавних скупова и објављивање процена изборних резултата, слање порука бирачима и постављање пропагандног материјала странака на раздаљини мањој од 50 метара од бирачког места.

Од  поноћи је забрањено електронским медијима да на било који начин пропагирају изборне листе, кандидате или странке које учествују на изборима, да износе процене резултата избора, а уколико то не буду поштовали, Закон је предвидео казне.
Поштовање изборне тишине обавезује и писане медије што значи да је забрањено оглашавање листа у огласним порукама, њихове ознаке, слогани, име, лик, глас, лично својство кандидата, СМС поруке, анкете, телефонска укључења.

Оно што није забрањено јесте објављивање информација и огласних порука надлежних републичких органа и невладиних организација којима се грађани упућују у које време и на који начин могу да гласају, као и процене одзива бирача, односно излазност на изборе.
У изборном дану дозвољено је објављивање извештаја о томе када су и где гласали носиоци и кандидати са листа, а њихове изјаве тек по окончању изборне тишине.

Правила о изборној тишини односе се и на програм електронских медија емитован путем интернета.

Check Also

Петковић: Приштина шест година брутално одбија да врати земљу Високим Дечанима

Одлука Уставног суда у Приштини о враћању 24 хектара манастиру Високи Дечани која је донета пре …