Главна / Вести / Косово и Метохија / Борхарт: Не постоје тајне оптужнице против Срба

Борхарт: Не постоје тајне оптужнице против Срба

borhartШеф мисије Еулекс Бернд Борхарт тврди да не постоје тајне оптужнице против Срба који се терете за ратне злочине.

“Спекулације о тајним оптужницама и списковима који садрже 5.000 имена су потпуно неосноване. Категорички тврдим да не постоје такве листе. Постоје истраге које су у току широм Косова, укључујући особе свих националности”, рекао је шеф Еулекса за сутрашње Новости.

Он је додао да су особе које су део истраге информисане о истрагама кад су интервјуисане као осумњичени, односно када се прикупило довољно доказа за основану сумњу против њих.

Према речима Борхарта, Еулекс не прави никакву разлику на етничкој основи у томе како и када подиже оптужницу против некога.
“Наш став је да су сви заштићени законом и да се закон односи на све. И никога не можете осудити без јаких доказа или важећег сведочења, а ми апелујемо на све оне који имају информацију у вези са почињеним злочинима да контактирају са нашим тужиоцима”, додао је он.

Говорећи о мандату мисије, Борхарт је рекао да су у току разговори између Косова, Брисела и земаља чланица ЕУ о том питању.
” Наш мандат је до јуна 2014. У Бриселу су у току разговори између Косова, Брисела и земаља чланица ЕУ. С обзиром на то да разговори трају, не желим да спекулишем о исходу. Међутим, мислим да можемо претпоставити да ће Еулекс и даље постојати, али да ће ући у прелазни период током којег ће још више надлежности бити подељено између Еулекса и косовских власти. Такође, наставићемо да помажемо у примени неких договора постигнутих између Београда и Приштине”, рекао је шеф Еулекса.

На питање зашто четворици Срба, за које је гаранције дала Влада Србије, није омогућена одбрана са слободе, Борхарт казе да је то питање за судије, које шеф мисије не разматра и не коментарише, и да мисија “није и неће се мешати у рад правосуђа.

Извор: Танјуг

Check Also

Петковић обишао шесточлану породицу Гогић у Великој Хочи

Директор Канцеларије  за Косово и Метохију Петар Петковић борави у дводневној посети  у јужној српској …