Главна / Вести / Косово и Метохија / Вулин: Нема преговара о армији Косова

Вулин: Нема преговара о армији Косова

vulinМинистар без портфеља задужен за Косово и Метохију Александар Вулин изјавио је да је армија Косова за Србију потпуно неприхватљива и да не намерава да у оквиру бриселског дијалога или на неки други начин преговара о том питању.

“Погрешне су интерпретације да тражимо некакав анекс, ми не тражимо никакав анекс (бриселског споразума). Не тражимо никакав анекс или преговоре о армији Косова – нема армије Косова”, поручио је Вулин у изјавиТанјугу.

Како је објаснио, Влада Србије није одустала од захтева за сазивање седнице Савета безбедности УН о том питању, али не зависи од ње када ће се то десити.

Влада, истакао је Вулин, није променила став да је косовска армија апсолутно неприхватљива, јер Београд се чврсто држи резолуције 1244 и по тој резолуцији није могуће претворити безбедносне снаге у оружане снаге.

Упитан да ли је могуће да Приштина унилатерално, без договора са било ким, одлучи да формира војску Косова, Вулин је одговорио да не мисли да је тако нешто могуће.

“Данас се много говори о поштовању међународног права. Ово је велика прилика да и западне земље, чак и земље које су признале Косово, покажу да им је стало до међународног права.

Подсетио је да је Резолуција 1244 је још увек важећа и она може да се промени само одлуком СБ. Док се то не догоди, резолуција мора бити поштована, а један њен део говори да се на КиМ као оружане снаге налазе снаге Кфора”, рекао је Вулин.

“Косовска армија, оружана сила за обрачун са Србима”

Како је истакао, правити оружане снаге на тако проблематичној територији, на простору који је под гаранцијама УН, значило би да се нема поверење у УН и међународну заједницу и да се прави оружана сила која треба да се обрачуна са Србима.

“Окружење Косова и Метохије потпуно је мирно. Србија неће нападати део своје територије, Албанија и Македонија сигурно неће нападати КиМ. Од кога се онда они бране?”, упитао је Вулин.

Упозорио је да је та територија је под највишим гаранцијама међународне заједнице и формирање било какве војске Косова најавило би могућност међуетничких сукоба.

Такође, како је објаснио Вулин, најава формирања такозване армије Косова уочи подсећања на 17. март 2004. године, на десетогодишњицу погрома за који нико није кажњен, јесте нешто што Србију додатно узнемирава.

“Нисам присталица теорија завере, али као да је неко хтео да нам баш на 17. март поручи да се етничко чишћење може наставити. Таква формација, која би бројала пет хиљада активних припадника и три хиљаде резервних, не би могла да послужи ни за шта осим за нешто такво, она ни за шта друго не може да служи”, оценио је Вулин.

Према његовим речима, свака друга оружана сила на КиМ осим Кфора довела би сасвим сигурно до отвореног непријатељства са Србима на КиМ, а то би имало несагледиве последице.

Осим међународног права, како је објаснио Вулин, постоји још једна препрека формирању такве формације, а то је чињеница да српски политички представници на Косову и Метохији морају да прихвате тако нешто.

“Потребно је да две трећине српских то јест мањинских посланика гласа за тако нешто, јер мора доћи до промене Устава. Колико знам не постоји ни најмања спремност Срба у парламенту привремених институција у Приштини који би гласали за тако нешто”, закључио је Вулин.

Check Also

Српска листа поздравља акцију полиције спроведену са циљем сузбијања криминалитета

Српска листа поздравља акцију полиције из Региона-Север која је данас спроведена са циљем сузбијања криминалитета …