Главна / Вести / Косово и Метохија / Обележавање 17 марта у организацији Канцеларије за КиМ

Обележавање 17 марта у организацији Канцеларије за КиМ

pogromПоводом обележавања десете годишњице мартовског погрома на Косову и Метохији, Канцеларија за Косово и Метохију Владе Републике Србије организује низ активности путем којих жели да подсети домаћу и светску јавност на злочин који је 17. и 18. марта 2004. године почињен над српским и неалбанским народом. Све акције у Србији и иностранству одвијаће се под слоганом „Погром – десет година касније“.

У понедељак 17. марта 2014. године у свим основним и средњим школама планирано је одржавање школског часа посвећеног мартовском погрому 2004. године. Ову акцију, на иницијативу Канцеларије за Косово и Метохију Владе Републике Србије, спроводи Министарство просвете Републике Србије.

У Приштини ће у понедељак, 17. марта 2014. године, у 12.00, у цркви Свети Никола бити служена литургија и помен страдалим у погрому. Литургију ће служити владика Рашко-призренски и Косовско-метохијски Теодосије, а присутнима ће се, како је планирано, обратити и министар задужен за Косово и Метохију Александар Вулин.

У организацији Канцеларије за Косово и Метохију, у понедељак 17. марта у 13:00 сати, на Великој сцени Народног позоришта у Београду биће одржана свечана академија „Погром – десет година касније“. У оквиру Академије наступиће и глумци и хор Народног позоришта. Присутнима ће обратити Патријарх српски, господин Иринеј, председник скупштине Републике Србије Небојша Стефановић и представник Друштва пријатељства Израел-Србија из Тел Авива.

Након Свечане академије u 14.30 часова у организацији канцеларије за Косово и Метохију, у оквиру програма обележавања десете годишњице погрома над српским народом, историјом и културном баштином на Косову и Метохији, у изложбеном простору у улици Краља Милана 1, биће отворена изложба радова деце са АП Косово и Метохија на тему „Украдено  детињство“.

Истога дана, на Правном факултету у Београду, у 19:00 сати најављена је трибина посвећена погрому.

Check Also

Конференција о напретку у случају против бивших лидера ОВК 19. маја

Специјални тужилац у случају бившег лидера ОВК Хашима Тачија, Кадрија Весељија, Јакупа Краснићија и Реџепа …