Главна / Вести / Косово и Метохија / Канцеларија за КиМ поводом последњих догађаја у Зочишту

Канцеларија за КиМ поводом последњих догађаја у Зочишту

zociste5Канцеларија за Косово и Метохију оштро осуђује узурпацију парцела, које припадају манастиру Свети Врачи у Зочишту, од стране једне албанске породице и вербалне провокације којима се узнемиравају монаси овог манастира. Такође, осуђујемо и ноћашњи упад непознатих починиоца на црквено имање у селу Могила, у општини Косовска Витина, при чему је начињена материјална штету у башти на којој се узгаја поврће за потребе народних кухиња и Епархије рашко-призренске.

Наставља се пракса бесправног одузимања и присвајање српске имовине на Косову и Метохији и неовлашћени упад на српска имања. Тражимо од надлежних органа и међународне заједнице да у најкраћем року предузму мере у спречавању одузимања српске црквене и сваке друге имовине, која је од виталног значаја за опстанак Срба на Косову и Метохији. Право на имовину загарантовано је право Универзалне декларације о правима човека потписане 1948. у Њујорку, па тражимо да то право важи и за Србе у Покрајини.

Тражимо и да се одмах пронађу они који су уништили расад у башти на црквеном имању у селу Могила, због чега ће можда неки корисници народних кухиња остати  без и тог једног сигурног оброка у дану.

Такође захтевамо да престану провокације монаштва манастира Свети Врачи у Зочишту и да се што пре казне изгредници, као и узурпатори манастирске имовине.

Check Also

Нестао младић из Косовског Поморавља

Седамнаестогодишњи Иван Ристић (17) из Косовског Поморавља нестао је у петак и од тада му …