Главна / Вести / Косово и Метохија / Предата петиција да се Ивановићу омогући одбрана са слободе

Предата петиција да се Ивановићу омогући одбрана са слободе

oliver_ivanovicПетиција којом се тражи да се лидеру СДП Оливеру Ивановићу омогући одбрана са слободе предата је данас специјалном представнику ЕУ на Косову Самуелу Жбогару и представницима Еулекса, изјавила је заменица председника Грађанске иницијативе СДП Ксенија Божовић.

Прикупљање потписа за петицију почело је прошлог четвртка, данас је завршено и прикупљено је укупно 10.116 потписа.

Божовић је на конференцији за новинаре рекла да су од представника Еулекса добили обећање да ће петиција са потписима бити прослеђена шефу Мисије ЕУ на Косову, судијама И тужиоцу Еулекса.
“Нама у овом тренутку јако значи да и они буду упознати да оволики број људи верује у невиност Оливера Ивановића и подржава захтев да му се омогући да се брани са слободе и учествује у припреми своје одбране” – казала је Бозовић, која је захвалила свима који су петицију подржали

“Надам се да ће правда и разум победити и да ће тужиоци и судије узети у разматрање ову петицију и подршку грађана и 27.априла, када истиче притвор Оливеру Ивановићу, донети одлуку и омогућити му да се брани са слободе” – казала је Божовић.

Брат Оливера Ивановића, Мирослав, захвалио је свима који су потписивањем петиције исказали свој став о пуштања Оливера Ивановића да се брани са слободе.
“Њихово мишљење процесно нема неку посебну ваљаност али има изузетну снагу која ће послужити и њему и нама да истрајемо у свему овоме а која ће у исто време говорити и онима који одлучују о његовој слободи какав је став целокупне јавности која је у овој петицији свестрано заступљена и представљена“ – рекао је Ивановић.

У пропратном писму ГИ СДП које је прослеђено специјалном представнику ЕУ на Косову и представницима Еулекса наводи се да су петицију поред општина на северу и општина са српском већином на целом Косову и Метохији подржали грађани централне Србије и расељена лица са КиМ
“Више од 10.116 грађана овом петицијом не жели да утиче на правосудне институције и сам ток процеса али од вас очекују да Оливеру Ивановићу омогућите право да се брани са слободе и несметано припрема своју одбрану”- наводи се у писму.

Додаје се да се међу потписницима петиције налазе и “премијер и министри у влади Републике Србије, бивши председник Републике Србије и други високи државници, политичари правници, значајни грађани из друштеног и јавног живота.

Лидер Грађанске иницијативе СДП Оливер Ивановић ухапшен је крајем јануара, због сумње да је учествовао у злочинима почињеним на Косову током 1999. и 2000. године, укључујући тешко убиство.

Након више од месец дана проведених у притвору у Приштини он је око недељу дана штрајковао глађу захтевајући да буде премештен у притвор у Северној Митровици што се и догодило 12. марта.

Ивановић је један од притворених Срба на Косову за које је Влада Србије дала гаранције да ће у случају да му се дозволи одбрана са слободе бити у сваком тренутку доступан овдашњем правосуђу.

Догађаји за које се Ивановић терети су већ били предмет УНМИК правосуђа на Косову, 2001. године, када је суђено Игору Симићу за догађаје од 14. априла 1999, а 2003. суђено је Стеви Жигићу за догађаје од 3. фебруара 2000. године.

У оба случаја пресуде су биле ослобађајуће и у оба случаја је саслушано јако пуно сведока који су детаљно сведочили о томе шта се тада дешавало, али није било сведока који су теретили Оливера Ивановића.

Check Also

Петковић разговарао са породицом Николе Недељковића

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић данас је разговарао са породицом Николе Недељковића …