Главна / Вести / Косово и Метохија / На капији манастира осванули графити ОВК

На капији манастира осванули графити ОВК

DecaniНа капији манастира Високи Дечани осванули су графити са натписом УЧК, такозване Ослободилачке војске Косова, саопштила је Епархија Рашко-призренска. Ово је за сада последњи у низу сличних провокација. Поруке мржње раније су биле исписане на зиду цркве у Ђаковици, а потом на српским кућама у Ораховцу. Овога пута провокативна порука је исписана на самој манастирској капији у Високим Дечанима и то свега неколико десетака метара од италијанског пункта КФОР-а.

Епархија Рашко-призренска овај акт доживљава као отворену претњу Манастиру Високи Дечани и његовом братству који су у последњих 15 година такозваног међународног мира на Косову и Метохији четири пута оружано нападани гранатама од стране албанских екстремиста, и којима су више пута упућиване претње.

На жалост, ова провокација и претња није ништа друго до последица националистичке реторике која се већ годинама шири у локалним медијима на албанском језику против овог манастира у коме су монаси за време рата поред осталих помагали и албанским избеглицама, наводи Епархија.

“Овај најновији инцидент такође је показатељ да је безбедност српских светиња на Косову и Метохији и даље угрожена, па чак и у случају да ту светињу обезбеђују припадници КФОР-а”, истиче се у саопштењу.

Игуман манастира Високи Дечани архимандрит Сава писмено је обавестио међународне представнике о овом најновијем инциденту и затражио појачане мере заштите за ову светињу, која је од 2005. године на списку светске културне баштине УНЕСКО.

“Иако овакве провокације угрожавају безбедност живота монаха и православних поклоника као и бројних туриста из целог света, оне највише штете Косову које је данас једини простор на територији Европе где су хришћански споменици и светиње и даље угрожени”, наведено је у саопштењу.

Извор: Танјуг

Check Also

Петковић: Уместо да формира ЗСО, Курти наставља са својим милитантним плановима

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић изјавио је да Курти, уместо да формира …