Главна / Друштво / Данас се обележава Светски дан слободе медија

Данас се обележава Светски дан слободе медија

medijiСветски Дан слободе медија,  обележава се данас широм света, а у Србији и акцијом “Пет минута громогласне тишине”.

Удружење новинара Србије (УНС) позвало је тим поводом новинаре и медијске раднике да од 11.55 до 12 прекину програм у електронским медијима, а да у онлајн и штампаним медијима објаве Проглас удружења поводом Светског дана слободе медија.

У Прогласу се, поред осталог, наводи да је слобода медија у Србији угрожена јер новинарство није никада било у тежем економском положају него што је данас.

“Зато и ове године, на Светски дан слободе медија, морамо поновити да нема слободног новинарства у условима беде, корупције и страха. Притиснути немаштином, у страху од губитка посла или хонорарног статуса у коме их власници медија држе годинама, новинари и медијски радници подложни су цензури и самоцензури”, наводи се у Прогласу.

Председник Независног удружења новинара Србије (НУНС) Вукашин Обрадовић рекао је да слобода медија није на нивоу демократске државе и државе која претендује да буде чланица Европске уније, о чему сведочи и 74. место које је Србија 2013. године заузела по питању слободе медија.

“С једне стране, имали смо доминацију таблоида који одредјују медијску сцену, а са друге, таблоидизацију озбиљних медија којима су се наметале теме којима оне иначе не би требало да се баве”, истакао је Обрадовић.

Он је оценио да су у Србији новинари слабо плаћени, да су подложни аутоцензури и да су у сталном страху од губитка посла.

Према његовој оцени, протекла 2013. година изгубљена је у погледу медијских реформи.

“Многи закони за које смо мислили да ће бити, нису донети прошле године, на њима се још ради, али не темпом којим можемо да будемо задовољни”, истакао је Обрадовић.

И УНС подржава спроводјење медијске стратегије и доношење нових медијских закона, али упозорава да се не сме поновити дивља приватизација медија из прошле деценије која је изазвала прави помор медија у Србији и обесправила новинаре у погледу слободе изражавања, као и радних и економских права и слобода.

Поводом Светског дана слободе медија, НУНС, УНС, Независно друштво новинара Војводине и Мисија ОЕБС-а у Србији организоваће у уторак, 6. маја, јавну дебату под називом “Аутоцензура: невидљива претња слободи медија”.

Србија је прошле године била на 74. месту по слободи медија, а у свету је прошле године слобода медија била на најнижем нивоу у протеклој деценији, наведено је у извештају медјународне организације Фридом хаус (Фреедом хоусе) о слободи медија у свету у 2013. години.

У овогодишњем известају Фридом хауса наводи се да је слобода медија у свету у 2013. години пала на најнижи ниво за последњих десет година.

Check Also

Укупно 560 слободних места за упис у средње школе на централном Космету

Завршни испит за осмаке у централном Космету полагало је нешто више од 300 матураната, а …