Главна / Вести / Косово и Метохија / Филе: Створити услове за успостављање ЗСО

Филе: Створити услове за успостављање ЗСО

fileНеопходно је да општине на северу Косова имају важну улогу у примени Бриселског споразума и да се створе услови за успостављање Заједнице српских општина, рекао комесар за проширење ЕУ Штефан Филе у разговору са градоначелницима општина на северу Косова.

Филе је истакао да се са својим саговорницима сложио да је врло важно да се заврши процес у вези са општинским статутима и створе услови за успостављање ЗСО, преноси Танјуг.

“Били смо у стању да смањимо број отворених нерешених питања и о тим отвореним питањима ћемо да размислимо, продискутујемо, информишемо своје колеге,  високу представницу ЕУ Кетрин Ештон и да изађемо са неким предлогом како може то да се решава”, рекао је Филе у Косовској Митровици.

Филе је поручио да српске општине имају изузетно важну улогу у примени Бриселског споразума и да ће се додатно потрудити да помогну општинама да одраде свој посао.

“Најважније мерило за мене неће бити некакав бирократски списак задатака већ ће то бити чињеница да људи из овог региона живе сигурније и да живе боље и да људи имају добробит од тога што се и Србија и Косово крећу према ЕУ”, напоменуо је Филе.

Филе је истакао да је на стастанку било речи и о пакету од 38,5 милиона евра који служи за подршку пројектима на северу Косова и да су се сложили да ће ти пројекти бити подељени на краткорочне, средњорочне и дугорочне.

Потрудићемо се да ови краткорочни пројекти донесу добробит људима што је пре могуће, а за ове друге групе пројеката одредићемо рокове и временске оквире који се морају испоштовати и пратићемо њихово спровођење”, рекао је комесар за проширење ЕУ.

Филе је рекао да ће ЕУ јачати и капацитет ЕУ куће у Митровици како би запослени у њој били у стању да одговоре на било каква питања која би представници општина могли да имају у вези са овим пројектима и са помоћи која стиже из ЕУ фондова.

“Ја ћу то посебно да подвучем свим својим колегама, да не сме да остане ниједно питање без одговора које се тиче нашег учествовања у помоћи овде”, закључио је европски комесар за проширење.

Филе је разговарао са градоначелницима Звечана, Северне Митровице, Лепосавића и Зубиног Потока а састанак је трајао скоро два сата.

Састанку су присуствовали и специјални представник ЕУ на Косову Самуел Жбогар и члан Управљачког тима за формирање Заједнице српских општина Љубомир Марић.

Нико до представника Срба није давао изјаве новинарима након састанка.

Check Also

Дрецун: Приштина обесмислила дијалог

Председник скупштинског Одбора за КиМ Милован Дрецун оценио је данас да је Приштина последњим једностраним …