Главна / Вести / Косово и Метохија / Стари изборни закон, већи број бирача

Стари изборни закон, већи број бирача

beograd_pristinaНа парламентарним изборима који ће се одржати на Косову 8. јуна, право гласа имаће скоро 1.800.000 бирача.С обзиром да ће се овог пута гласање организовати и на северу Косова, Централна изборна комисија (ЦИК) приморана је да повећа број биралишта, у односу на изборе одржане 2010. године.
Датум одржавања избора одредила је данас председница Косова Атифете Јахјага, што је саопштила након консулатација са представницима парламентарних странака.

На претходним парламентарним изборима на Косову, 12. децембра 2010. године, број регистрованих гласача је био 1.630.636 и на тим изборима се надметало 29 политицких субјеката. Тада је било је 745 гласачких центара, са укупно 2.280 гласацких места.

Од тада се ситуација променила, пошто су крајем 2013. године први пут и на северу Косова одржани локални избори, па је и број регистрованих гласача повећан на 1.792.913, што је број којом ЦИК располаже и за парламентарне изборе 8. јуна.
Имајући у виду да сада већ распуштена скупштина Косова није могла да гласа о променама изборног закона, и ови парламентарни избори биће одржани по старом закону.

То значи да сваки грађанин уписан у Главни цивилни регистар, а који је навршио најмање 18 година, има право гласа, а ЦИК одређује и расподељује бираче по бирачким центрима на основу података о пребивалишту.

ЦИК одржава бирачки списак и обезбеђује да бирачки списак буде тачан и ажуриран. Списак мора да садржи најновији извод доступан из Главног цивилног регистра свих бирача са правом гласа који су регистровани као грађани Косова у складу са држављанством, као и све бираче са правом гласа ван Косова, који су се успешно пријавили за гласање ван Косова.

У складу са правилима и процедурама ЦИК-а, грађани са правом гласа могу да оспоре бирачки списак, захтевају промену бирачког центра унутар исте општине, захтевају посебне услуге као бирачи са посебним потребама и посебним околностима итд, писе на веб-страници ЦИК-а.

Бирачи са правом гласа који су привремено одсутни са Косова, могу да гласају на Косову ако су се успешно пријавили у оквиру операције Гласање ван Косова.

Невладин сектор на Косову изразио је забринутост зато што бирачки спискови ниси сређени. Недељник “Коха Диторе” недавно је објавио да се страхује да чак 400.000 гласачких листића може бити злоупотребљено, пошто се многи који више нису живи и даље води на бирачким списковима, а приличан је и број оних који живе у дијаспори, а не могу да гласају на Косову.

 

Check Also

Дрецун: Приштина обесмислила дијалог

Председник скупштинског Одбора за КиМ Милован Дрецун оценио је данас да је Приштина последњим једностраним …