Главна / Вести / Косово и Метохија / Гашић: У Србији највећи безбедносни ризик и даље Косово и Метохија

Гашић: У Србији највећи безбедносни ризик и даље Косово и Метохија

bratislav-gasic-Министар одбране Братислав Гашић изјавио је да у Србији највећи безбедносни ризик и даље представља Косово и Метохија.

Министар одбране Братислав Гашић изјавио је да у Србији највећи безбедносни ризик и даље представља Косово и Метохија.

“Ту видимо улогу и одговорност КФОР, с којим смо развили добру сарадњу у циљу заштите српског становништва у покрајини и очувања стабилности, на чему ћемо радити и убудуће”, истиче за “Данас” Гашић, одговарајући на питање постоје ли тренутно безбедносни ризици који прете Србији.

Према његовим речима, угроженост безбедности Србије долази и изнутра, од националистичких и верских екстремизама, организованог криминала, кријумчарења људи преко територије Србије, тероризма, а ризици постоје и на југу Србије, одакле би се могли пренети и на територију централне Србије.

Гашић је прецизирао да ће модернизација Војске Србије ићи у два правца – први је модернизација наоружања и опреме која је неопходна, јер дуго није било озбиљних улагања.

“Оно што не можемо да остваримо, јер и није планирано буџетским средствима, јесте набавка авиона и сложених борбених система, од чега не одустајемо, али то је задатак који се мора решити на нивоу државе. Наставићемо започете модернизације борбених средстава и њихов ремонт, а имаћемо и значајна опремања и инфраструктурна улагања”, каже Гашић.

Он је истакао да су приоритети и даље опремање јединица Војске Србије које се упућују у мировне мисије и набавка опреме за јединице Војске по моделу М-21.
“Ваздухопловство треба да добије нове школске авионе Ласта, настављамо развијање телекомуникационог система, а побољшаћемо и услове за безбедно складиштење убојних средстава. Други правац модернизације су квалитативни помаци у обуци јединица и подизању њихових способности да могу да вежбају, раде и учествују у мултинационалним операцијама”, додао је Гашић.

На питање, постоји ли шанса да Србија промени политику према чланству у НАТО, Гашић је рекао да “војнички гледано, са НАТО имамо развијену сарадњу у оквиру Програма Партнерство за мир и сасвим довољно простора за заједничке активности које Србија користи за јачање својих одбрамбених потенцијала”.

“У политичком смислу, у Србији су још свеже ране које су донеле НАТО бомбе 1999, тако да ни једна ни друга страна не треба да иде против те емоције. У законском смислу, скупштинска декларација о војној неутралности важећа је за све, па и за Министарство одбране, док је та одлука на снази”, нагласио је он.

Извор: Танјуг

Check Also

Дрецун: Приштина обесмислила дијалог

Председник скупштинског Одбора за КиМ Милован Дрецун оценио је данас да је Приштина последњим једностраним …