Главна / Друштво / Данас су задушнице

Данас су задушнице

zadusniceЗадушнице су дан посвећен покојнима, дан када се свих њих сећамо и молимо се за њехове душе. Задушнице су четири пута у години: једне зимске и оне увек падају у суботу пред Месне покладе, летње задушнице су у суботу пред Духове, михољске у суботу пред Михољдан, а јесење у суботу пред Митровдан. Код нас је обичај да се тог дана ујутру иде на гробље, обавља се помен, на гроб се доноси освећено жито и вино којим га у виду крста свешетеник прелива, али и пале свеће за покој душе умрле особе.

На задушнице се на гробље, а пре тога и у цркву, носи кувано жито које симболише смртно тело и бесмртну душу и подсећа на Христове речи да зрно доноси плод тек када умре. Црно вино, оно пак представља милост од Бога којом се лече ране настале деловањем греха. Свеће које се пале за све ближње који су преминули представљају симбол светлости Христове којом обасјава душу сваког од њих.

На гробље се тога дана носи и храна, али најминималније могуће (или би бар тако требало да буде). Из неког непознатог разлога, многи имају ту ружну навику да односе на „тоне“ скупо плаћене хране и тако од тог посве тужног дана направе гозбу којој још само фали музика: гужва, печење и 15 врста салата су већ ту. Из ког разлога? Покојник свакако неће моћи да је дегустира. Зато, понесите једну воћку, наору коју сте тог јутра добили у цркви и мало вина којим ћете прелити гроб.

Пошто се овог дана дели милостиња, немојте терати просјаке који стоје крај гроба вашег умрлог и чекају да одете не би ли и они нешто појели. Можда вам у том тренутку сметају, али схватите да се на тај начин само боре да дођу до парчета хлеба пре оних који имају исти циљ.

На задушнице се у свим православним црвама служи Света Литургија. Ако су гробови ваших ближњих сувише далеко, у другој држави на пример, онда свећу можете наменити и запалити је у цркви.

Check Also

У Косовској Митровици данас почиње Футсал лига КиМ

У недељу 28. новембра у 18 часова, у хали спортова у Косовској Митровици, играће се …