Главна / Вести / Косово и Метохија / Харадинај за наставак дијалога са Србијом

Харадинај за наставак дијалога са Србијом

haradinajЛидер Алијансе за будућност Косова Рамуш Харадинај, који је номинован као кандидат за премијера нове косовске владе, заложио се за наставак дијалога са Србијом, истакавши да треба подићи његов квалитет.

“Да, наставићемо диалог са Србијом, али треба да подигнемо квалитет тог диалога, значи треба да знамо тачне теме диалога”, рекао је Харадинај ког су као кандидата за премијера номиновали Демократски савез Косова, његова АБК и Иницијатива за Косово уз подршку покрета Самоопредељење.

Он је, гостујући у емисији “Топ шоу”, оценио да је Демократска партија Косова Хашима Тачија довела Косово у веома тешко стање а, говорећи о разлозима који су довели до удруживања опозиције против ДПК, рекао да та одлука опозиције “нема повратка”.
“Нећу да комуницирам са Тачијем око било чега јер повратка нема. Није реч о неозбиљном деловању”, рекао је Харадинај.

Према његовим речима, опозиционе партије које ће формирати владу Косова максимално су мобилисане како би дале епилог актуелном стању на Косову.
“Случај ДПК је изузетно тежак, јер је довео до веома тешког стања на Косову. Ако наставе са овом маглом коју стварају биће многих проблема, јер смо ми свесни да смо као Косово најкорумпиранија земља на Балкану”, казао је Харадинај.

Он је поручио да се на Косову више неће толерисати “корупционо стање” и да је добро да сваки човек добије ову поруку “а највисе ДПК и господин Тачи”. Додао је да ће се “Тачи наравно суочити са свим оним сто је учинио”.

Одговарајући на питање да ДПК каже да њој припада мандат за формирање владе Косова, Харадинај је рекао да он схвата панику која је ухватила ДПК.
“Тачи и (заменик премијера Хајредин) Кучи и сви остали у ДПК су у паници јер ниједна албанска политицка партија не жели да сарађује са њима. Те због тога веома је тешко да се превазиђе ово стање. Питање гласи зашто ниједна албанска партија никако не жели сарадњу са Тачијем”, рекао је Харадинај.

Он је навео и да Тачи представља највећу политицку групацију на Косову и да је “добио део такмицења али је брутално изгубио у другом делу такмичења од ДСК, АБК и Иницијативе за Косово”.
“Тачи је добио први део такмицења, али није добио довољно поверења да руководи Косовом, па смо ми остали удружили то поверење које су нам дали грађани”, закљуцио је Харадинај и заврсио реченицом да ће у слуцају да се иде на ванредне изборе парола заједничке листе ДСК, АБК и Иницијативе за Косово бити ” Лопови у затвору”.

Како наводе приштински медији, Харадинај се јуче састао са представницима западних земаља у Приштини, а високи западни дипломата рекао је “Експресу” да је Харадинај на овим састаницима представио програм и циљеве коалиције.
“Харадинај је објаснио како је постигнут споразум и с којим циљем. Ми смо неутрални али је за нас веома значајно да се поштује косовски устав,” рекао је тај дипломата како преноси “Експрес.”

Лидери три странке – Харадинај, Иса Мустафа из Демократске странке Косова (ДСК) и Фатмир Лимај из Иницијативе за Косово (Нисме) договорили су формирање скупштинске већине уз подршку покрета Самоопредељење и одлучили да нови премијер буде Харадинај.

Демократска партија Косова (ДПК) међутим тврди да, према косовском уставу, тој странци као победнику избора припада место мандатара.

Према писању приштинских медија, и ДПК је понудила Харадинају место премијера у колико уђе у коалицију са том партијом.

На превременим изборима за Скупштину Косова, према досад пребројаним гласовима ЦИК, ДПК Тачија је добила 30,71 одсто гласова, друга је ДСК са 25,75 одсто, треће Самоопредељење са 13,51 одсто, четврта АБК са 9,61 одсто и пета Иницијатива за Косово са 5,24 одсто гласова.

Преведено на број посланика, овај проценат би приближно излгедао овако: ДПК Тачија – 34 или 35 посланика; ДСК Мустафе – 29 или 30 посланика; Самоопредељење Аљбина Куртија 16 или 17 посланика; АБК Харадинаја 12 или 13 посланика и Иницијатива за Косово шест посланика.

Што се тиче неалбанских заједница, Срби ће имати 10 посланика и остали такође 10 посланика.

Хашки суд је два пута ослободио Харадинаја од оптужби за ратне злочине током 1998. и 1999. године.

Check Also

СЛ: Предузети све мере и заштитити живот председника Александра Вучића

Српски народ са Косова и Метохије је дубоко забринут због информација, до којих су дошле …