Главна / Вести / Косово и Метохија / Обележавање годишњице киднаповања белаћевачких рудара

Обележавање годишњице киднаповања белаћевачких рудара

missingИ ове године, на шеснаестогодишњицу првог, организованог масовног киднаповања косметских Срба, када су 22. јуна 1998.године из фабричког круга угљенокопа „Белаћевац“ албански терористи присилно одвели осморицу белаћевачких радника, Удружење породица страдалих на Косову и Метохији, обележава дан сећања на њихова невина страдања.

Албански терористи су 22. јуна организовали и извели прву масовну отмицу косметских Срба – киднаповали су осморицу белаћевачких рудара. Њихова имена се још увек налазе  на листи несталих Срба, чија је судбина и даље неразјашњена.

Прво организовано киднаповање српских цивила на Косову и Метохији од стране албанских терориста, догодило се 14. маја 1998. године. Киднапован је Жарко Спасић из Сибовца, возач у руднику „Белаћевац“.
И док се тражило, захтевало и апеловало да се Жарко Спасић ослободи и пусти, да се врати својој породици, већ 22. јуна почињу организована масовна киднаповања недужних српских цивила. Уследило је киднаповање осморице белаћевачких радника, приликом доласка на посао, на ободу угљенокопа. Са њима је киднапован и Божидар Лемпић из Гојбуље код Вучитрна, који није био радник ЕПС-а, али се случајно нашао са другарима на путу за “Белаћевац”.
Тога дана су киднаповани: Драган (Милета) Вукмировић из Милошева, рођен 4.јануара 1958. године; Зоран (Мирослава) Аџанчић из Милошева, рођен 12. октобра 1968. године; Филип (Трифка) Гојковић из Косова Поља, рођен 14. јануара.1952. у Ајвалији; Душан (Спире) Аџанчић из Раскова, рођен 3.јуна.1942.године; Мирослав (Светислава) Трифуновић из Вучитрна, рођен 5.јуна 1955.године; Марјан (Милана) Буха из Приштине, рођен 18.јануара 1948. године; Пера (Велибора) Аџанчић из Раскова, рођен 13.октобра 1970. године и Србољуб (Љубише) Савић из Гојбуље, рођен 19. јуна 1971. године.

Трибини ће, поред чланова породица киднапованих радника „Белаћевца“, присуствовати и најближи сродници осталих косметских страдалника, као и представници републичких институција, органа и организација и цивилног сектора који се баве питањима несталих и кршењима људских права.

У раду Трибине ће учествовати:
•    Наташа Шћепановић, председница Удружења породица страдалих на Косову и Метохији од 1998. до 2000. године
•    Вељко Одаловић, председник Комисије за нестала лица Владе Србије,
•    Жарко Симић, тех. директор ЈП ПК Косово – Обилић,
•    Марко Ђурић, директор Канцеларије за Косово и Метохију, ,
•    Тужилац или заменик тужиоца за ратне злочине и
•    Милорад Трифуновић, координатор Удружења породица киднапованих и несталих на Косову и Метохији, у Косовској Митровици

 

Check Also

СЛ: Предузети све мере и заштитити живот председника Александра Вучића

Српски народ са Косова и Метохије је дубоко забринут због информација, до којих су дошле …