Главна / Вести / Косово и Метохија / Иса Мустафа председник скупштине Косова

Иса Мустафа председник скупштине Косова

skupstina_kosova1За председника скупштине Косова данас је изабран кандидат постизборне коалиције ДСК-АБК-Иницијатива за Косово, лидер ДСК Иса Мустафа.

На конститутивној седници, после низа спорења и изласка из сале неких посланичких група, за Мустафу је гласало 65 посланика, међу којима и представници листе “Српска”, док су посланици покрета Самопредељење били уздржани.

У првом делу седнице посланицима су верификовани мандати и они су положили заклетву.

Седница је, потом, била прекинута јер је већина посланика напустила салу, пошто је председавајућа Флора Бровина (ДПК), мимо одлуке старог председништва скупштине, прво дала могућност Демократској партији Косова (ДПК) да предложи кандидата за председника парламента.

Салу су напустили посланици постизборне коалиције ДСК-АБК-Иницијатива за Косово, Самоопредељења и Листе “Српска”.

Бровина је морала да констатује да нема кворума, јер је у сали остало само 47 посланика ДПК и неких несрпских заједница, па је седница прекинута и дата пауза.

Претходно су коалиција ДСК-АБК-Иницијатива за Косово и још неки посланици, по Пословнику, са 50 потписа тражили опозив председавајуће Бровине, која је, међутим, тај захтев одбила.

Скупштина је наставила са радом после ове изнуђене паузе, па је гласовима 82 посланика усвојен захтев за опозив Бровине и седницу сада, као најстарија посланица, води Милка Вулић из Листе “Српска”.

Мустафа за дијалог са Београдом и спровођење споразума

Иса Мустафа је изјавио да ће радити на дијалогу са Београдом и спровођењу свих договора који произилазе из Бриселског споразума.

У обраћању посланицима, након што је на конститутивној седници изабран за председника парламента, Мустафа је рекао да ће бити председник свих посланика, да ће радити за потпуно интегрисање заједница и залагати се за борбу против корупције и организованог криминала.

Мустафа је на седници, коју је обележио низ спорења и прекид због напуштање сале неких посланичких група, изабран са 65 гласова, као кандидат постизборне коалиције ДСК-АБК-Иницијатива за Косово, а за његов избор су гласали и посланици Листе “Српска”.

За потпредседника парламента, на предлог Самоопредељења, изабран је са 82 гласа Глаук Коњуфца, док је Листа “Српска” затражила да свог кандидата за потпредседник скупштине предложи на наредној седници.

 

Check Also

Петковић: Kвинта да уложи енергију у формирање ЗСО, а не да убеђује Србе да пристану на живот у лажној држави

Директор Kанцеларија зе KиМ Петар Петковић је рекао да је данас прилика да још једном …