Главна / Вести / Србија / Усвојени закони о раду и ПИО

Усвојени закони о раду и ПИО

skupstina_srbijeПосланици Скупштине Србије усвојили су данас измене Закона о раду и Закона о пензијско инвалидском осигурању.

За Закон о раду гласало је 190 посланика, против је било 21, а четири није гласало. За измене Закона о ПИО гласало је 190, против 22, троје није гласало.

У току је претрес око 40 амандмана на предложени Закон о отклањању последица поплава у Србији, односно Лекс специјалис, који ступа на снагу наредног дана од дана објављивања у “Службеном гласнику”, а престаје да важи истеком једне године од тог дана.

Измене Закона о раду допринеће смањењу рада на црно

Измене и допуне Закона о раду, које су данас усвојене у парламенту, треба да допринесу спровођењу мера фискалне политике у циљу унапређења домаћих и страних инвестиција у привреди, смањењу “рада на црно” и повећању запослености.

Како се наводи у разлозима за доношење измена, тим решењима смањују се непотребне процедуре администрирања, које не доприносе обезбеђивању и заштити права запослених, а представљају знатан трошак за послодавце.

Унапређује се и законодавни оквир који ће допринети подстицању домаћих и страних инвестиција у привреду и превазилажењу економске кризе, повећању запослености, смањењу рада на црно, као и привредном расту.

Један од циљева тих измена и допуна је обезбеђивање правног оквира за подстицање запошљавања, а посебна пажња посвећена је теже запошљивим категоријама незапослених.

Због реформи нове измене Закона о ПИО

Усвојене Измене Закона о пензијско инвалидском осигурању предвиђају повећање старосне границе за одлазак жена у пензију почев од јануара 2015. на сваких шест месеци, да би 2032. она била 65. година, односно да би се изједначила са условима за мушкарце.

Минималан стаж је 15 година.

Уводи се право на превремену старосну пензију и утврђивање трајног умањења износа превремене старосне пензије за 0,34 одсто за сваки месец ранијег одласка у пензију пре навршења опште старосне границе, што на годишњем нивоу износи 4,08 одсто. Пензија по том основу може да им се умањи максимално 20,4 одсто.

Превремену старосну пензију могу да користе сви који имају 40 година стажа. Од 2023. у превремену пензију могу да оду мушкарци стари 60 година, а жене са 59,6 година.

Измене Закона су предвиделе и да жена која је родила једно дете по том основу има право на додатних шест месеци стажа, она са двоје деце на годину, а жена која је родила троје и више деце има право на додатни стаж од две године.

Такође, прецизније се дефинишу одређене категорије осигураника где се захтева да запослени раде на пословима на којима је рад нарочито тежак, опасан и штетан за здравље, односно пословима на којима је обављање професионалне делатности ограничено навршењем одређених година живота или због природе и тежине посла, физиолошке функције опадају у тој мери да онемогућавају њено даље успешно обављање.

Прецизније се дефинише и искључивање из бенефицираног стажа запослених на административно-техничким радним местима, односно пословима.

Систем пензијског и инвалидског осигурања у Србији се заснива на текућем финансирању пензија, што значи да сви који раде и остварују приход по принципу обавезности и кроз доприносе за пензијско и инвалидско осигурање издвајају средства за финансирање пензија.

Тај систем је настао од 1945. до 1970. године, када је старосна структура била повољна, становништво младо, па је било релативно много запослених и релативно мало корисника права, пише у образложењу за доношење измена Закона.

Измене и допуне Закона о пензијском и инвалидском осигурању усвојене су због потребе даљег спровођења реформе система ПИО, које су започете 2002. године, а почињу да се примењују у јануару 2015. године.

Check Also

Петковић: Приштина довела дијалог до руба провалије; Београд за мирно решавање несугласица

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић састао се са специјалним представником Европске уније …