Главна / Вести / Косово и Метохија / Марти: Многи нису очекивали позитивне резултате извештаја

Марти: Многи нису очекивали позитивне резултате извештаја

Dik MartiБивши известилац Савета Европе Дик Марти изјавио је да је извештај тужиоца Клинта Вилијамсона представља изненађење за западне владе које нису очекивале да ће изаћи са позитивним резултатима.

Он је у интервју за швајцарски радио СРФ рекао да представљен извештај главног тужиоца за истрагу о трговини људским органима на Косову и Метохији 1999. године Клинта Вилијамсона, представља пријатно изненађење јер “није много људи очекивало овако позитивне резултате”.

Вилијамсон говори о злочинима против човечности и он то не говори олако већ зна шта то подразумева, каже Марти указујући да је зато његов извештај од изузетног значаја.
“Доказе је било тешко изнети јер “сведоци немају поверење у косовско правосуђе и међународно судство, а за то постоје разлози”, каже он и подсећа да су сведоци у неким случајевима застрашивани, да им се претило, а неки су и нестали.

Марти каже да дели оптимизам Клинта Вилијамсона да ће бити пронађени и докази за трговину органима који недостају.
“Он говори и о злочинима против човечности, мучењима. Ја никад нисам у први план ставио трговину органима. Говорио сам о неким случајевима, а Вилијамсон је дошао до истог резултата”, каже он.

Марти истиче да су “европске владе као и америчка влада данас изненађене јер нису очекивале да ће Вилијамсон изаћи са позитивним резултатима”.

Пре три године, када је истрага почела, није се ни помишљало да ће
се формирати суд који треба да испита наводе.
“То значи да су сви били уверени да Вилијамсон неће пронаћи потврду Мартијевог извештаја. Данас се догодило супротно и мислим да су дипломатски гледано, они су у тешкој ситуацији јер суд сада мора да се формира”.

Иако Вилијамсон није навео имена, већ је рекао да се ради о некадашњим високим кадровима ОВК, за Мартија је сасвим јасно ко су они.

Бивши известилац ЕУ је изразио наду да ће они бити приведени правди јер грађани Косова, по његовом мишљењу, заслужују да коначно у косовској политици буду лидери чистих руку.
“Досад су везе између високе политике и организованог криминала биле толико велике да није могла да се изгради нормална власт, а за то велику одговорност сноси и међународна заједница”, закључио је Марти.

Check Also

СЛ: Предузети све мере и заштитити живот председника Александра Вучића

Српски народ са Косова и Метохије је дубоко забринут због информација, до којих су дошле …