Главна / Вести / Косово и Метохија / Амнести: Извештај корак напред ка правди за нестале Србе

Амнести: Извештај корак напред ка правди за нестале Србе

amnesty international“Амнести интернешенел” поздравила је данас извештај специјалног тужиоца за истрагу о трговини људским органима на Косову и Метохији 1999. године Клинта Вилијамсона, оценивши да он представља корак напред ка задовољењу правде за породице несталих Срба, Рома и других особа за које се верује да су отети.

“Ово је корак напред ка правди за породице несталих 400 косовских Срба, Рома и других особа за које се верује да су отети и пребачени у Албанију, где су наводно убијени”, наводи се у саопштењу међународне организације за заштиту људских права.

“Амнести” упозорава да извештај мора да води кривичном гоњењу оних који су одговорни за злочине против човечности.

“Амнести посебно поздравља то што је тужилац потврдио да је било распрострањене и систематске природе злочина, као и његову најаву да ће у оптужницама они бити окарактерисани као злочини против човечности”, наводи се даље.

Главни тужилац је, наводи се у саопштењу, навео да ће његова истрага водити ка подизању оптужница против појединих бивших лидера ОВК за злочине које обухватају незаконита убиства, отмице, сексуално насиље и друге облике нехуманог поступања према косовским Србима, Ромима, као и Албанцима који су се супротстављали ОВК, као и за њихово противзаконито притварање 1999. године.

Организација, међутим, изражава забринутост да би јаз између саопштавања налазе истраге и формирања Специјалног суда за злочине на Косову могао да омогући осумњиченима да избегну правду.
“Амнести” подсећа да Вилијамсон није у могућности да подигне оптужнице све док тај суд не буде оформљен 2015. године.

Из тог разлога организација захтева од Европске уније и њених чланица да не одлажу “финализовање легалних инструмената за успостављање суда”, а од косовске владе и скупштине да наставе сарадњу са тимом главног тужиоца и спроведу мере које ће омогућити да суд почне са радом.
“Свако одлагање у овом процесу може да води некажњавању и даљем застрашивању сведока”, сматра “Амнести” и подсећа да је и специјални тим којим руководи Вилијамсон наилазио на препреке у раду, пре свега, на “климу застрашивања”.

Та организација закључује да је хронични недостатак адекватне заштите сведока на Косову “лимитирао ову истрагу”, али и годинама уназад успоставио препреку вођењу истрага и кривичном гоњењу одговорних за злочине предвиђене међународним правом.

Check Also

СЛ: Предузети све мере и заштитити живот председника Александра Вучића

Српски народ са Косова и Метохије је дубоко забринут због информација, до којих су дошле …