Главна / Вести / Косово и Метохија / Извештај Вилијамсона и немоћ ЕУ и УН

Извештај Вилијамсона и немоћ ЕУ и УН

klint-vilijamson-foto-fonet-1394624864-460339Извештај Клинта Вилијамсона, посредно указује на оно што је прави скандал – потпуни неуспех међународних представника на Косову да спрече злочине, или да их процесуирају, пише данас дневник “Ноје цирихер цајтунг”.

“Да је једница попут ОВК, под вођством малих ратних владара, огрезла у герилском рату са српским снагама које се нису либиле масакра над цивилима, такође чинила злочине – то не чуди. Да су водећи кругови ОВК уз то имали интерес да створе по могућности етнички чисто Косово – такође је јасно”, пише лист.

Оно што је Вилијамсонов извештај посредно осветлио је прави скандал, а то је што су потпуно заказали Кфор, Унмик, Еулекс, а затим и међународно правосуђе, који злочине нису успели да спрече, процесуирају и да кривце приведу правди.

Ипак, по оцени швајцарског листа, највећу цену за такав неуспех могло би да плати косовско друштво, пошто су “некадашњи мали ратни владари данас политичари који су можда одложили маскирне униформе, али не обавезно и лоше манире”.

Створен је систем у којем су они присвојили државне институције и из њих намирују своју клијентелу.

Кроз непрекинут континуитет владавине таквих политичара, Косово је стабилизовано, али је у таквом систему остао блокиран политички и привредни развој, пише НЗЗ.

Лист оцењује да су два разлога за неуспех међународне заједнице на Косову.

“С једне стране, то је тешкоћа страних полицајаца и судија да током кратког боравка у непознатој средини, без знања језика, ефективно обаве посао”, сматра НЗЗ.

Други разлог је, према оцени листа, устручавање званичника из мисија ЕУ и УН да се оштрије баве бившим герилцима који су постали моћни.

“Плашили су се нереда и побуна. Уместо тога, потражили су подршку тих моћника. Тако је настало интересно савезништво. Договор је гласио: “Ја тебе нећу тужити, у заузврат ћеш се бринути да влада мир у мом протекторату”, закључује НЗЗ.

Check Also

СЛ: Предузети све мере и заштитити живот председника Александра Вучића

Српски народ са Косова и Метохије је дубоко забринут због информација, до којих су дошле …