Главна / Друштво / Данас је Света Петка Трнова

Данас је Света Петка Трнова

sveta petkaНа дан 08. августа православна црква прославља св. преподобну мученицу Параскеву под именом Трнова Петка.

Она је била родом из Рима, потицала је из хрисцанске породице и живела је у 2. веку после Христа. Након смрти родитеља, имање је разделила сиромашнима и замонашила се. Замонашивши се, проповедала је забрањену Христову веру и зато је била оптужена цару Антонину Пију.
Исцеливши и самог цара, који се крстио, наставила да мисионари у другим крајевима. Због проповедања хришћанске вере и која је чинила затварана је, силно је мучена и на крају је посечена мачем, по наређењу кнеза Тарасија око 140. године.
Њене мошти, према сведочењу житија, касније су пренете у Цариград.
Празник Трнове Петке спада у непокретне, сваке године слави се 8. августа по грегоријанском или 26. јула по јулијанском календару. Тај дан се веома поштује у српском народу, и ако није заповедни празник (црвено слово). Понегде се прослављају и заветине и манастирске славе.
Празником преподобне мученице Параскеве, у народу познатије као Трнова Петка, завршава се мали летњи “циклус женских празника”, коме припадају и Огњена и Блага Марија. Тада се избегавају сви тежи послови у пољу и у кући. Према народном веровању на празник Трнове Петке не ради се у руке, да током године не би трнуле, жене особито држе овај дан.
Многи св. Петку, која је била Римљанка и која се слави у августу, мешају са св. Петком која је била Гркиња која се слави у октобру, не знајући да у календару има више светитељки са овим именом.

Check Also

ПУ “Ђурђевак” у Грачаници испратила још једну генерацију предшколаца

Предшколска установа „Ђурђевак“ у Грачаници организовала је приредбу и свечану доделу сертификата деци која су …