Главна / Вести / Косово и Метохија / Дрецун: Приштина успорава имплементацију споразума

Дрецун: Приштина успорава имплементацију споразума

milovan_drecunПредседник Одбора за Косово и Метохију Скупштине Србије Милован Дрецун изјавио је данас да има много питања које је потребно отворити у нормализацији односа, али да је приметна намера Приштине да у имплементацији првог Бриселског споразума, који се посебно односи на формирање заједнице српских општина, успорава тај процес.

“Кључно питање је када ће бити формирана извршна власт у Приштини и док се то не деси, нећемо имати саговорника на другој страни који ће бити спреман да наставимо процес нормализације односа”, рекао је Дрецун у Јутарњем програму ТВ Пинк.

Дрецун је рекао да је највећи проблем у томе што ни сама Европска Унија није дефинисала критеријуме, нити се зна како ће се поставити права питања о Косову и Метохији према Бриселском споразуму када су у питању скрининг и поглавље 35.

Председник Одбора за Косово и Метохију је нагласио да је најважније формирање заједнице српских општина и да се отворе поглавља која су битна за живот људи.

То су питања имовине, положаја СПЦ, повратка расељених и превазилажења потпуног застоја у процесуирању оних који су починили злочине над Србима и осталим неалбанцима, навео је Дрецун.

Председник Одбора за Косово и Метохију је оценио да би корак суштинског напретка био када би се успело у томе да се оствари директан разговор Београда и Приштина.

Он је указао да је извештај главног тужиоца Специјалног истразног тима ЕУ о злочинима ОВК Клинта Вилијамсона, уз одређен напредак, ипак, прилично селективан и да се показује да је ту било политичког утицаја.

Дрецун је додао да се боји да је тај извештај у нескладу са извештајем известиоца Савета Европе о трговини органима на Косову Дика Мартија, који је отворио питања ратних злочина, међу којима је најтежи илегална трговина органима, док је у извештају Вилијамсона “неприхватљиво омаловажавање броја тих жртава”.

Check Also

СЛ: Предузети све мере и заштитити живот председника Александра Вучића

Српски народ са Косова и Метохије је дубоко забринут због информација, до којих су дошле …