Главна / Друштво / У недељу увече спектакл – супер Месец и киша метеора

У недељу увече спектакл – супер Месец и киша метеора

super mesecНа ноћном небу у недељу очекује нас драматични спектакл током којег ћемо имати прилику да посматрамо супермесец и кишу метеора Персеида.

Према писању лондонског Телеграфа, Персеиди ће се поклопити са супермесецом у једном од најишчекиванијих догађаја у астрономском календару.

Месец ће нам се представити у свом највећем и најблиставијем издању у последних 20 година, јер осим што ће бити пун, наћи ће се у тачки у којој је најближи Земљи (перигеј).

Два дана касније, киша метеора Песеида достићи ће свој врхунац, праћена ватреним лоптама, назив за метеоре светлије од Јупитера и Венере.

Супермесец је прилично честа појава. У просеку се догоди сваких 13 месеци и 18 дана, а овог лета ћемо их видети три. Необично светли супермесец виђен је 12 јула, а још један би требало да се појави 9. септембра.

Али супемесец који ћемо имати прилику да посматрамо у недељу увече обећава изузетан призор, будући да ће наш природни сателит бити на најближој раздаљини од Земље у години.

Само неколико минута након што ће стићи у перигеј, Месец ће нам показати целу своју осветљену страну. Тај феномен ће се поновити тек 2034.

Када је у перигеју, Месец је око 50.000 километара ближи нама него када је у најудаљенијој тачки од Земље. Тада је за 14 одсто већи и 30 одсто сјајнији него приликом других пуних месеца током године.

Check Also

ПУ “Ђурђевак” у Грачаници испратила још једну генерацију предшколаца

Предшколска установа „Ђурђевак“ у Грачаници организовала је приредбу и свечану доделу сертификата деци која су …