Главна / Друштво / Данас је Међународни дан младих

Данас је Међународни дан младих

dan mladihБројним манифестацијама данас ће у Србији бити обележен 12. август – Међународни дан младих, који се ове године тематски обележава отварањем питања у области менталног здравља младих и доступности услуга у том контексту, скретањем пажње на стигматизацију и дискриминацију.

Министар омладине и спорта Вања Удовичић присуствоваће у Нишу свечаном уручивању уговора о финансирању и суфинансирању 20 омладинских пројеката, а затим ће се обратити учесницима панел дискусије “Брига о младима: децентрализација (не) одговорности” у организације Кровне организације младих Србије (КОМС).

Како је најављено у панел дискусији учествоваће председник Управног одбора КОМС-а Марјан Цветковић, помоћница министра омладине и спорта Снежана Клашња, градоначелник Ниша и председник Сталне конференције градова и општина Зоран Перишић уз укључења из Београда и Новог Сада.

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин ће у Краљеву уручити акцијашке књижице учесницима ОРА “Краљево 2014” из Марибора, Руме, Охрида, Беле Цркве, Краљева, који су радили на санацији објеката оштећених у поплавама.

Вулин ће обићи и радове у насељу Рибница на којем су акцијаши уређивали обале реке Рибнице.

Међународни дан младих биће обележен и у “Београђанци”, а прослави ће присуствовати министар Удовичић, градоначелник Београда Синиша Мали и заменица председника Скупштине града Андреа Радуловић.

Дан младих организује Секретаријат за спорт и омладину ради промоције мобилности младих и могућности интеркултуралног учења, екологије и заштите животне средине, као и промоције културе ненасиља, равноправности и толеранције.

Цео програм је осмишљен тако да ставља акценат на квалитетно провођење слободног времена и на битност неформалног образовања ради лакшег запошљавања младих.

Програм обележавања обухвата радионицу на темутолеранције, игре “Монетура” и “Знање је увек у моди” и доделу награда победницима за најбољи стрит арт рад, као и пројекцију филма “Београд” Бориса Малагурског.

Поводом Дана младих у Спортско – културном центру у Обреновцу биће организована додела награда Младград 2014. локалним самоуправама, омладинским групама и појединцима који су највише допринели унапређењу положаја младих у локалној заједници и сарадњи између младих и локалне самоуправе.

Демократска омладина ће поподне на Тргу Републике организовати акцију “Минут Министар” поводом Дана младих.
Генерална скупштина УН усвојила је 1999. године Резолуцију 54/120, којом се прихвата препорука Светске Конференције министара задужених за омладину и прогласила 12. август Међународним даном младих.

Дан младих је замишљен као дан када је пажња усмерена на проблеме младих широм света и када се указује на промене које млади чине у животу своје заједнице, а у Србији се обележава од 2007. године, када је основано Министарство омладине и спорта.

Током овог дана државе, институције, организације и активисти широм света скрећу пажњу на питања која утичу на положај омладине у друштву.

Омладинске организације и активисти широм света обелажавају га културним манифестацијама, спортским такмичењима, концертима, радионицама и предавањима.

Check Also

У Доњој Гуштерици обележена сеоска слава и одржана прва Питијада

У оквиру Видовданских дана и сеоске славе у Доњој Гуштерици, Туристичка организација Грачанице и општина …