Главна / Вести / Косово и Метохија / Заједничко саопштење градоначелника са севера Космета

Заједничко саопштење градоначелника са севера Космета

Kosovska-Mitrovica-3Градоначелници, председници Скупштина општина, председници Привремених органа са севера Космета, као и начелник Косовско – митровачког округа, издали су данас након заједничког састанка, саопштење следеће садржине:

1. Захтевамо од Еулекса и међународне заједнице да за Србе важе иста права у примени владавине закона као и за све остале грађане Косова и Метохије. Док се Албанцима, оптуженима за најтеже кривична дела, омогућава одбрана са слободе и у најгорем случају одређује кућни притвор, за Србе важе посебна Еулексова „lex specialis“ правила, а то је да су криви док не докажу супротно. Поражавајуће је да се ни гаранције Владе Републике Србије за одбрану са слободе не уважавају, а могућности инструмента кауције и других гаранција одбране са слободе, не важе само за Србе.

Затечени смо и шокирани последњим поступцима мисије владавина права према супругама садашњег и бившег председника општине Зубин Поток које су узнемираване и више часова саслушаване у просторијама мисије Еулекс у јужном делу Косовске Митровице, иако су претходно уредно дале изјаве КПС – у, регион Север.

2. И поред опредељености и напора Владе Републике Србије и руководства четири општине са севера Косова и Метохије да се Бриселски споразум спроведе у целости, најновијим потезиима Еулекс индиректно додатно отежава спровођење споразума.

3. На захтев грађана и представника локалних самоуправа, у петак 29. 08. 2014. године, одржаће се заједничка седница одборника четири општине са севера КиМ на којој ће бити разматрана новонастала ситуација и донети закључци о даљем деловању. Очекујемо од мисије Еулекс да у међувремену, са представницима локалних самоуправа, одржи састанак на којем би се разговарало о правичности примене владавине права.

Check Also

Петковић поручио Чеку: Покажите бар минимум верске толеранције

Ваш цинизам и извртање чињеница чак и на дан када бисте могли да покажете минимум …