Главна / Вести / Косово и Метохија / Обележено 16 година од нестанка новинара Радио Приштине

Обележено 16 година од нестанка новинара Радио Приштине

DSCN3930Трећу годину за редом, представници Удружења новинара Србије и новинари са Косова и Метохије, поставили су спомен плочу, чиме је обележена 16-та годишњица од нестанка новинара Радио Приштине Ђура Славуја и Ранка Перенића.

Тог 21. августа 1998. године, новинарска екипа РТП-а кренула је на радни задатак са кога се није вратила. Надомак Ораховца губи им се сваки траг.

„На спомен плочи коју смо данас поставили стоји кратка и јасна порука – Тражимо их!, али ја бих данас послао још неколико порука“ – рекао је генерални секретар УНС-а Нино Брајевић.

„ Најпре бих поручио онима који мисле да ће рушењем ових плоча одагнати немирну савест због онога што су учинили или због онога што знају о нашим колегама, а нису пријавили – њима је порука – нећете успети – додао је Брајевић.

Председник Друштва новинара Косова и Метохије Будимир Ничић нагласио је да Ђуро Славуј и Ранко перенић нису носили било какву униформу, нити су били на том месту као туристи, већ су са својом радном опремом – свеском, оловком и диктафоном, само радили свој посао. Он је упути замерку, како себи, тако и колегама новинарима што, како је казао, ни до дана данашњег нису довољно искористили своје звање „седме силе“, да се судбина несталих новинара расветли.

 

DSCN3922У свом обраћању присутнима, председник општине Грачаница Бранимир Стојановић, рекао је да је истина и правда циљ, који би требао да буде заједнички свима, како Србима, тако и Албанцима.

„ Као што Албанци траже своје нестале и ми им нећемо бити препрека у томе, тако и ми тражимо да се нађу и наши нестали, јер док то не решимо, све остало ће бити инфериорно“ – казао је Стојановић.

Подсећања ради, од 1998. до 2000. године на Косову и Метохији нестали су и Љубомир Кнежевић, новинар јединства и Маријан Меланоши, новинар српске редакције Радио Косова, о чијим судбинама се још увек не зна ништа.

До данашњег дана нису откривене ни убице новинара Александра Симовића, који је нестао половином 1999. Године, а чији су посмртни остаци пронађени код Глоговца, као ни фоторепортера Момира Стокуће, који је убијен у својој кући у Приштини, септембра 1999.

Check Also

Петковић обишао шесточлану породицу Гогић у Великој Хочи

Директор Канцеларије  за Косово и Метохију Петар Петковић борави у дводневној посети  у јужној српској …