Главна / Вести / Косово и Метохија / Ештон: Зближавати економију и политику

Ештон: Зближавати економију и политику

ketrin_estonШефица европске дипломатије Кетрин Ештон очекује да ће земљама Западног Балкана европска перспектива бити отворена “наредних година, а не деценија”.

Потребна је економска помоћ, пре свега Косову, али и Србији, рекла је Кетрин Ештон приликом отварања “Политичких разговора” у оквиру Европског форума Алпбах, у истоименом аустријском градићу, преноси Танјуг.

Економија и политика морају се све више зближавати, нагласила је Ештон указујући на образовање, мала предузећа и правну сигурност.

Ештонова, која ће још девет недеља бити на дужности шефа европске дипломатије, указала је да тренутно имамо јако тешко време са изазовним околностима.

Овогодишњи, тродневни “Политички разговори” одржавају се у сенци кризе у Украјини и око Појаса Газе.

Ештонова је, у вези са Газом, рекла да је потребно наћи одрживи мир и створити решење са две државе, како би се омогућио миран суживот Израелаца и Палестинаца.

Према њеним речима, широм света сада има више избеглица него након Другог светског рата, подсећајући на актуелне конфликте у Сирији, Либији и Ираку.

Ештонова, која у уторак очекује разговоре са украјинским и руским председником у Минску, о томе није желела да се изјашњава, али је оценила да се ради о могућности за проналажење решења и да су потребни добри односи између Украјине и Русије.

Касније данас, Ештонова се сусрела са косовском председницом Атифете Јахјагом. Тада је оценила да је регион Балкана постигао напредак последњих година и да треба наставити дијалог између Косова и Србије, јер ће то помоћи нормализацији односа.

Check Also

Грачаница: Представљен нови број “Стремљења”

У читаоници “Даринка Јеврић” у Дому културе у Грачаници je представљен најновији број часописа за …