Главна / Вести / Косово и Метохија / ДСК неће са Тачијем, избори близу

ДСК неће са Тачијем, избори близу

skupstina_kosovaЛидер ДСК Иса Мустафа оценио је да “широка” коалиција нема никаквог смисла, искључивши тиме сваку могућност постизборне коалиције с ДПК Хашима Тачија.

Мустафа чији је избор за председника Скупштине Уставни суд Косова прогласио неуставним рекао је у интервјуу за дневник Епока е ре да свеобухватна постизборна коалиција не би имала ни рационалног ни демократског смисла.

Он је истакао да ће се, ако ДПК не успе да обезбеди довољно гласова за избор председника косовског парламента, наћи уставни простор да коалиција која има већину изабере председника Скупштине Косова.

“Политчки грч” пред којим се нашло Косово, како је оценио, треба решити у Скупштини Косова гласовима посланика.

“Спремни смо да идемо у нове изборе, али нисмо спремни да одступимо од нашег пројекта”, рекао је Мустафа и додао да се воља народа не може изразити са 30 одсто гласова, колико има ДПК, већ већином, коју има постизборна коалиција.

Мустафа је навео да ДСК има гласове мањина и да очекују да их добију и приликом избора председника Скупштине и нове владе.

Потпредседник ДПК и професор уставног права на Правном факултету у Приштини Арсим Бајрами је синоћ у емисији КТВ рекао да неизбор председника Скупштине Косова може само продубити кризу, али не и довести до нових ванредних парламентарних избора.

Према његовој оцени, даљи кораци у конституисању институција Косова су везани за конституисање органа Скупштине, председника и потпредседника и да је то предуслов да председница Косова одреди мандатара за састав нове владе.

 

Check Also

Филиповић: Чекам позив суда поводом ухапшеног младића на Газиместану

Никола Недељковић из Београда који је јуче ухапшен на обележевању Видовдана на Газиместану налази се …