Главна / Друштво / И даље нема превоза за српске ђаке

И даље нема превоза за српске ђаке

skolaГотово 2.000 српских ђака из централног Косова и Пећког округа ни у среду, трећи дан на почетку школске године нису сели у клупе, јер нису имали превоз до школе….

Ђачки аутобуси су, упркос најавама из школске управе у Косовској Митровици и српских општина да ће проблем превоза ђака бити одмах решен, остали на паркингу у Грачаници.

Разлог је забрана Косовске полицијске службе да саобраћају ђачки аутобуси којима располаже српско Јавно саобраћајно предузеће из Грачанице, јер “превозна средства” нису регистрована на косовске таблице.

Директор ЈСП Љубинко Павић рекао је да је његово предузеће у мају добило допис Косовске полицијске службе у коме је упозорено да, уколико не буде извршена пререгистрација, аутобуси неће моћи да превози ђаке од 1. септембра.

“Обавестили смо надлежне у српској општини Приштина, измештеној у Грачаницу. Допис је прослеђен и надлежној школској управи и Министарству просвете Србије, али нисмо добили одговор нити смернице како да поступамо”, рекао је Павић.

И у Српској општини Приштина и у Косовској општини Грачаница тврде да ће проблем бити решен и да се траже модалитети како да се ђачки аутобуси пререгиструју са таблица Прокупља.

“Десетак одсто ученика из места у којима се налазе централне школе попут Грачанице, Лепине код Липљана и села по ободу пешице је дошло у школе. Остали ђаци су и јутрос чекали на аутобуским стајалиштима”, кажу у Гимназији у Лапљем селу код Грачанице.

Check Also

За викенд шесторо позитивних на Ковид 19

На територији општине Грачаница током викенда регистровано је шест позитивних особа на Ковид 19. Према …