Главна / Култура / Сутра у Дому културе предсваљање романа “Велики рат”

Сутра у Дому културе предсваљање романа “Велики рат”

Veliki rat - Aleksandar GatalicaУ оквиру обележавања сто година од почетка Првог светског рата (1914-2014) Дом културе Грачаница,  сутра са почетком у 20 часова организује представљање романа “Велики рат”, аутора Александра Гаталице.

Александар Гаталица је за овај роман добио две најзначајније књижевне награде “НИН-ову” за роман године 2012. и награду “Меша Селимовић”.

“Велики рат је епски велик, а савремен роман о највећем историјском преокрету на почетку двадесетог века. Није то само портрет изванредно много људских судбина, већ убедљива слика слома велике наде у срећну будућност човечанства. Усред тог потресног догађаја нижу се неодољиве епизоде о нечему што је и стварно и невероватно, и измишљено и проживљено, тријумфују људска осећања и сенка победе оставља свој траг. Пратећи судбине преко седамдесет јунака, на свим зараћеним странама, Гаталица је обликовао победнике и поражене, генералe,  војнике и шпијуне, мале, обичне људе успевајући да обухвати читаву епоху.”

Овај роман са дубоком антиратном поруком представљен је и у Зубином Потоку.

Током овог месеца ће из штампе изаћи 25. издање. Преведена је на десетак светских језика што је довољна препорука за све који је до сада нису прочитали. 

Check Also

“Улога моје породице у светској револуцији” вечерас премијерно у Грачаници

Премијера представе “Улога моје породице у светској револуцији” по тексту Боре Ћосића, а у режији …