Главна / Култура / Гаталичин роман “Велики рат” представљен у Грачаници

Гаталичин роман “Велики рат” представљен у Грачаници

Veliki rat - Aleksandar GatalicaУ оквиру обележавања сто година од почетка Првог светског рата у Дому културе у Грачаници синоћ је представљен роман  “Велики рат“, аутора Александра Гаталице.

Гаталица, када започиње писање књиге увек се као писац запита чију књигу заправо пише.

„Велики рат је роман који не обрађује само судбину српског војника већ и свих других страна у рату и да је у томе јединствен. Најпотреснији делови су они који описују успење и пропаст наших предака“, рекао је Александар.

Књижевни критичар Жарко Миленковић, истиче да Гаталичин роман представља значајан догађај за целокупну српску књижевност, али никако исти као и остали романи са овом тематиком:

„Гаталица мешајући историју и фикцију описује шта се све дешава тим људима који не својом вољом бивају одвучени у рат“.

На питање присутних, да ли постоји интересовање за роман на другим језицима, писац поносно истиче да је роман преведен на десетак светских језика и да је добио понуде за снимање филма.

„Иако ускоро излази 25.издање на српском језику преведен је и на десетине страних а и стигла ми је понуда да се сними филм, мада о томе још увек нисам одлучио“, истакао је Александар.

Своју захвалност на аплаузима и гостопримству писац је поделио са публиком и најавио следеће представљање романа у Призрену.

 

 

Check Also

Представа “Антигона” вечерас од 19 сати у Дому културе Грачаница

У Дому културе „Грачаница“ вечерас  од 19 сати, биће одиграна представа „Aнтигона“,  по тексту Софокла, …