Главна / Вести / Косово и Метохија / Српски национални форум позива на спречавање ликвидације “Ратара”

Српски национални форум позива на спречавање ликвидације “Ратара”

10473448_1440105336249317_3348009985772721423_nСрпски национални форум позива Владу Србије да хитно предузме одговарајуће кораке, како би се спречила најављена ликвидација пољопривредног предузећа “Ратар” из Лапљег Села и отимање земље која је вековима припадала Србима, а коју ће њеном распродајом откупити Албанци и тиме драстично утицати на промену власништва и етничке структуре становништва на централном Косову.

Српски национални форум подсећа да је бивше предузеће “Ратар” газдовало са око 1.000 хектара најквалитетнијег равничарског земљишта, највећих производних способности. Ово земљиште налази се у атарима Лапљег Села, Чаглавице, Преоца, Грачанице, Сушице и Ливађа.

Ради се о једној од преосталих и стратешки најважнијој српској енклави на Косову и Метохији, где су Срби тешком муком и уз огромне жртве успели да преживе погроме 1999. и 2004. године и да опстану на овом подручју

Имајући у виду досадашњу праксу у приватизацији на Косову и чињеницу да Срби нису економски оспособљени да у приватизацији учествују, ликвидацијом “Ратара” његово земљиште ће, сасвим је сигурно, купити Албанци, а Срби ће поново постати чивчије на сопственој земљи, даље сиромашити, живети у несигурности  и тражити сигурније станиште изван свог вековног завичаја – каже се у саопштењу.

Доношењем одлуке о ликвидацији „Ратара“ и ПИК „Косово-Експорта“, по законима Косова судови престају да суде по тужбама које су поднели Срби.

Због неажурности судова на Косову, нарочито Специјалне коморе Врховног суда Косова, која је била надлежна да решава спорове између старих власника и друштвених предузећа која су под управом Косовске агенције за приватизацију, намерно није решено на хиљаде захтева и тужби које су власници Срби покренули да би повратили, само у централном Косову, близу 1.000 ха своје земље.

Уколико се ова одлука не анулира, судбина имовине Срба прећи ће у надлежност Органа за ликвидацију Косовске агенције за приватизацију, која је, уз Специјалну комору Врховног суда, била највећи кочничар повраћаја земље старим власницима вршећи на тај начин националну дискриминацију, са тенденцијом да се што већи број тужби и захтева одбије или не решава, како би се уместо земље извршила новчана накнада по минималним, тзв. државним ценама, а исту, кроз поступак приватизације, купили Албанци.

С обзиром да ће оваква одлука Агенције имати далекосежне последице по Србе у овом делу централног Косова, пре свега његову албанизацију, Српски национални форум позива Владу Србије да хитно предузме одговарајуће кораке како би се спречило отимање земље која је вековима припадала Србима.

Check Also

Дрецун: Сценарио на Косову је део дугорочног плана Приштине

Председник скупштинског Одбора за КИМ Милован Дрецун је рекао да је “Приштина ову кризу направила …