Главна / Вести / Косово и Метохија / Српска листа дематује да је постигла договор са Тачијем

Српска листа дематује да је постигла договор са Тачијем

AleksandarJablanovicПредседник Српске листе Александар Јаблановић демантовао је тврдње да је тај политички блок постигао договор са Демократском партијом Косова (ДПК) Хашима Тачија.

“Немамо споразумом ни са једном политичком партијом, а још мање са ДПК”, рекао је Јаблановић за “Блиц”, приштински дневник на албанском језику.

По његовим речима, Српска листа је тражила додатно време како би се дискутовало о ситуацији створеној уласком покрета Самоопредељење Аљбина Куртија у коалицију са Демократским савезом Косова (ДСК) Исе Мустафе, Алијансом за будућност Косова (АБК) Рамуша Харадинаја и Иницијативом за Косово (ИК) Фатмира Љимаја.
“Нико из Листе Српска није рекао да ће прећи из једног крила у друго. Ми смо јединствена партија и сваки члан уважава ставове партије”, рекао је Јаблановић за приштински “Блиц”.

У среду је био потписан споразум између блока ДСК-АБК-ИК и покрета Самоопредељење, чиме је озваничена њихова коалиција за наредне четири године косовске владе.

Српска листа је потврдила да ће на конститутивној седници косовског парламента, која је била планирана за 12. септембар, дати подршку тој коалицији.

Већ наредног дана, међутим, посланици из редова српске заједнице и осталих неалбанских заједница предали су захтев за одлагање конститутивне седнице косовске скупштине, након што је објављено да би убудуће технички дијалог Београда и Приштине требало да води представник Самоопредељења, Аљбин Курти.

Он је на конференцији за штампу изјавио да ће Приштина дијалог водити само са ЕУ и ЕК, као и са косовским Србима, што је изазвало забринутост између осталог и међународних кругова.

Најстарији посланик косовске скупштине Флора Бровина, која је у улози председавајућег, прихватила је захтев листе Српска да одложи седницу конститутивне скупштине за четвртак 18. септембар.
“Седница се одлаже за четвртак јер је листа Српска тражила додатно време за консултације унутар странке”, казала је тада Бровина.

Check Also

Здрава породица и предан рад су рецепт за срећу у животу

Да пензионерски дани могу бити слатки као овогодишњи род грожђа у Великој Хочи, говори пример …