Главна / Вести / Косово и Метохија / Скупштина града Приштина: Демант на текст “Срби блокирали Скупштину града у Грачаници”

Скупштина града Приштина: Демант на текст “Срби блокирали Скупштину града у Грачаници”

skupstina_grada_pristinaУ складу са општим одредбама, кодексом и Законом о информисању, у целости преносимо Демант Скупштине града Приштина са седиштем у Грачаници на текст под насловом “Срби блокирали Скупштину града у Грачаници” објављен на нашем сајту 22.09.2014 године у 14:15

Поштовани,
На основу члана 48. став 2. Закона о јавном информисању благовремено подносимо дематни на текст објављен на сајту “Радија Грачанице“ дана 22.09.2014. године под називом “Срби блокирали Скупштину града у Грачаници“:
Наиме, објављивањем неистинитих и непроверених информација прекршили сте првенствено одредбу члана 3. Закона о јавном информисању којом је Ваш новинар и главни и одговорни уредник био у законској обавези да пре објављивања информације која садржи податке о овом догађају као и личностима које се помињу, са пажњом примереним околностима проверите њено порекло, истинитост и потпуност!
Нетачна је процена о присутности “око 120 косовских срба“у блокади Скупштине града Приштине. У протесту је учествовало око 40-так учесника од којих су већи број били деца и жене (званичан извештај Службе обезбеђења града Приштине пословни број 037-1686 од 22.09.2014. године) као и један део лица који нису имали интереса да буду присутни приликом протеста осим да стварају привид о већем броју учесника.

Такође, поред незадовољних апликаната за доделу кућа и станова на простору испред Града Приштине, нашао се и један број учесника који су узупирали стамбене јединице намењене расподели санова испред косовске општине Грачаница а који се налазе у процедури принудног исељења.
Своја опажања засновали сте искључиво на једностраној опсервацији, цитирањем учесника протеста и без уважавања мишљења и изјаве друге стране, у овом случају Привременог органа града Приштине.
Ради Вашег обавештења, Привремени орган града Приштине је образован од стране Владе Србије и исти је преузео све надлежности распуштене Скупштине града Приштине и њених извршних органа. Приликом ступања на дужност затечен је, између осталог, и нерешен проблем узурпираних 70 кућа у насељу Нови Бадовац и 20 станова на локацији “Падалиште“ у Грачаници. Узурпација је извршена још од марта 2011. године, које незаконито стање је толерисано од стране распуштеног руководства Скупштине града Приштине, тако да је неоснована тврдња једног од учесника протеста, Негована Перића да је ван мандата Привременог органа града Приштине расписивање јавног огласа и додела на коришћење кућа и станова. Привремени орган града Приштине је расписивањем јавног огласа и сада извршеном доделом стамбених јединица на коришћење, на транспарентан начин, образовањем Комисије за доделу кућа и станова на коришћење савесно и са дужном пажњом пропратио целокупну процедуру доделе стамбених јединица што је резултирало објављивањем коначног списка добитника.
Инсинуација је изјава једног од незадовољних учесника протеста Хранисалава Арсића да су стамбене јединице додељене пријатељима и родбини функционера “српске градске општине Приштина “ која се неосновано доводи у контекст доделе станова са “косовском општине Грачаница“ што у конкретном случају нема елемената повезаности.
Такође, ради Вашег објективног сагледавања тренутног дешавања указујемо на чињеницу да се од марта 2011. године, лица која протестују, налазе у противправном поседу, односно насилном заузећу имовине Републике Србије на Косову и Метохији, имајући у виду да су сви обили и узурпирали куће и станове који су били предмет доделе на коришћење. Од момента насилног уласка у стамбене јединице, нико од незадовољних није плаћао накнаду за становање, што на дугој страни чини неправду за много већи број повратника, расељених лица и социјалних случајева који су стрпљиво чекали да се спроведе легална додела кућа и станова, при том плаћајући не мале цене приватног закупа – у просеку од 100 до 150 евра, боравећи и у неусловним смештајима, а које, због Вашег једностраног посматрања проблема, ниједном речју нисте поменули у спорном тексту као неког ко је у целој овој проблематици на другој страни решеног проблема стамбеног збрињавања. Сваком незадовољном учеснику протеста Комисија је са дужном пажњом и обавезом проверила имовно стање и статус што је био предуслов да се нађу на коначном списку добитника. С обзиром да нико од њих није испуњавао услове јавног огласа, нису се могли наћи на коначном списку за доделу кућа и станова на коришћење.
На крају, када је реч о општинском функционеру кога помиње учесник протеста Горан Димић, одговорно дематујемо и ту смишљену неистину, јер су сви кандидати са списка добитника стамбених јединица на коришћење у попуности испунили критеријуме и оправдано се нашли на коначном списку. Нетачна је информација коју је изнео Горан Димић да је “општински функционер “приграбио за две ћерке куће.
Достављајући овај деманти на објаву, Привремени орган града Приштине препоручује да се у интересу истине и објективног сагледавања насталог проблема, поштујући новинарски кодекс, и пре свега Закон о информисању, “Радио Грачаница“ пре објављивања непроверених информација обрати Привременом органу града Приштине који је спреман у сваком тренутку бити на располагању када су у питању информације о јавног значаја, а посебно које се тичу одрживог останка и опстанка српског живља на овим просторима Косова и Метохије.

Привремени орган града Приштине

Блиц

Радио Грачаница: 

Поштовани, као што се може видети из приложеног, вест под насловом “Срби блокирали Скупштину града у Грачаници” преузета je од стране агенција. Без обзира на све, ми вам се овом приликом извињавамо, на како кажете, пропусте које смо начинили.

Такође, дужни смо да вас подсетимо да је Радио Грачаница од свог оснивања, давне 1999 године, имала сасвим коректну сарадњу са свим институцијама и установама Републике Србије и да је увек свима излазила у сусрет када је то требало. На жалост, свих ових година, добар део функционера Скупштине града Приштине са седиштем у Грачаници, није имао разумевања нити желео да сагледа чињенице и изађе у сусрет становништву у виду пружања информација од јавног значаја, осим, када је то требало лично локланој самоуправи у виду огласа и обавештења.

Радио Грачаница, 22.09.2014 године

Check Also

Представа “Антигона” вечерас од 19 сати у Дому културе Грачаница

У Дому културе „Грачаница“ вечерас  од 19 сати, биће одиграна представа „Aнтигона“,  по тексту Софокла, …