Главна / Друштво / Прво смањивање плата и пензија од новембра

Прво смањивање плата и пензија од новембра

vujovic_620x0Прво смањење плата и пензија грађани би могли да осете кроз примања за новембар, будући да је министар финансија Душан Вујовић најавио да ће примена нових мера штедње почети неколико недеља након усвајања ребаланса буџета за 2014, који ће се наћи пред посланицима средином октобра.
Дефинитиван договор Владе Србије око примене мера, које подразумевају и смањивање плата и пензија, биће обелодањен у предлогу ребаланса буџета, рекао је Вујовић.
“Наш интерни договор је да искористио ребаланс да објаснимо народу шта је потребно, а да са њим и почнемо с применом мера”, рекао је Вујовић гостујући у емисији “Став Србије” на ТВ Прва.
Према његовим речима, одређени закони морају да прате ребаланс, како би могло да се иде на смањивање плата и пензија.
“Претпостављам да ће нам бити потребно да потрошимо неколико недеља за измену тих закона. Пошто смо се одлучили за прогресивно уместо за линеарно смањење примања, већи део терета ће се усмерити на људе са већим примањима, али то са друге стране захтева сложеније измене закона, и више времена, ” рекао је Вујовић.
Он је навео да ће се ребаланс наћи у Скупштини Србије половином октобра, а већ почетком новембра кренуће се и са предлогом буџета за 2015. годину
“Циљ нам је да у ребалансу трасирамо пут за све мере у будућем периоду. Вероватно ћемо ребаланс тако припремити да он буде близу усвајању буџета за 2015. како бисмо у једној расправи разматрали суштину свих структурних мера које предлажемо и како бисмо одмах имали консензус”, навео је министар финансија.
Он је поручио да је сада неопходан шири приступ и да није тренутак за партијске поделе. Упитан колико ће смањење трајати, Вујовић је навео да, ако се буде урадило све по плану да се повећају приходи буџета, већ почетком 2016. у буџету за ту годину моћи ће да буду повећане плате у здравству и образовању.
“Што будемо успешнији у прикупљању фискалних рацуцуна, инвестиција, повећању производње, пре ћемо моћи да подигнемо примања. После годину дана ћемо то размотрити, па у буџету за 2016, ако све буде како треба, можемо и себи и свима повећати плате. Али то нећемо да радимо, ако постоји опасност да се вратимо у овакву ситуацију”, поручио је Вујовић.
Вујовић је подсетио да плате и пензије до 25.000 динара неће бити смањиване. Према његовим рецима, они који имају пензију 26.000 динара могу да рачунају на смањење од 220 динара, на 30.000 динара на 1.100, а на 40.000 на смањење од 3.300 динара.
Министар је додао да би највише пензије могле да буду смањене од 12 до 15 одсто, док када је реч о платама, сматра да смањење не би требало да буде више од 10 одсто на износе од 25.000 до 100.000 динара.
Он је рекао да нешто преко милион пензионера неће бити обухваћено мерама стедње, односно снижавањем пензија и упозорио да се расходи буџета морају смањити, јер трошимо много у односу на бруто друштвени производ (БДП).
Вујовић је навео да јавна потрошња износи око 45 одсто БДП-а и пењаће се до 49 одсто у наредним годинама.
“То могу да приуште само најразвијеније земље, то још нисмо ми. То је превисок ниво и неке трошкове морамо да смањимо”, рекао је Вујовић за телевизију Прва.

Вујовић је рекао да је ово што данас покушава да уради влада резултат низа догађаја у далекој и скорој прошлости, а међу бројним нерешеним проблемима су предузећа у реструктурирању.
Говорећи о интересовању за приватизацију 502 друштвена предузећа, за шта је јавни позив објављен 5. августа, Вујовић је навео да је до сада стигло више од 1.700 понуда, оцењујући да нису све оне идеалне, али постоји већи одзив него што се очекивало и шанса да неки гиганти, који су на коленима, нађу купца.
Када је реч о јавном дугу, Вујовић је приметио да су у Србији успостављени трендови који не могу бесконачно да се наставе, подсећајући да је кумулативно учешће дуга у БДП расло са са 20, на 64, па на 75 одсто БДП-а.
На раст јавног дуга велики утицај су имале државне гаранције јавним предузећима, за које нико није претпостављао да ће бити наплаћене, а њихова наплата је са задршком почела да утиче на буџет, објаснио је Вујовић
Смањивање плата и пензија само је једна од десет мера штедње, рекао је за данашњи “Блиц” Вујовић.
“Спровешћемо одмах свих десет мера и рачунамо да ћемо њима, уз озбиљан план за повећање прихода, већ у 2015. години успети да смањимо буџетски дефицит за око 728 милиона евра на годишњем нивоу, а у 2016. години за преко милијарду евра”, истакао је Вујовић.
Вујовић даље наводи да ће умањење зарада свих чији је послодавац држава, као и пензија већих од 25.000 динара, највише у маси утицати да лагано заустављамо тренд раста буџетског дефицита који постоји претходних година.
У пакету мера штедње биће и одлука о замрзавању плата у јавном сектору и пензија, до даљег, рекао је Вујовић.
Према његовим речима, пензије ће бити смањиване према следећој формули:
“Када се од нето износа одбије 25.000 динара који не подлежу умањењу, разлика до пуног износа множи се са 0,22 и тако добија тачан износ умањења”.
Он је навео пример – ако је пензија 35.000 динара, одбије се 25.000 динара, док се преосталих 10.000 динара помножи са 0,22 одсто и у том случају умањење износи 2.200, а пензија коју ће тај пензионер добијати, износи 32.800 динара.
Плате у комплетном јавном сектору, укључујући ту и јавна предузећа, разне агенције, регулаторна тела, фондове, заводе, умањиће се по другачијој методологији.
“Умањиваће се за 10 одсто све плате преко 25.000 динара”, рекао је Вујовић.
Према тренутно актуелном плану, каже министар, плате преко 100.000 биће умањене за 15-16 одсто, иако постоји идеја да за веће плате умањење буде у већем проценту, односно 20 или 25 одсто.

Вујовић додаје да таква одлука још није донета.

По њему, замрзавање плата и пензија није орочено.
“Сада не можемо да орочимо до када ће важити одлука о замрзавању плата и пензија, али ће она остати на снази онолико дуго колико имамо растући тренд буџетског дефицита и јавног дуга”, оценио је Вујовић.
Остаје, како је рекао министар, на снази и мера забране новог запошљавања у јавном сектору, а која се примењује од почетка ове године.

Озбиљније уштеде очекују се и од рефинансирања актуелних, мање повољних кредита за које се Србија задужила, истакао је Вујовић.
“Мислим да на овај начин могу да се смање трошкови државе за чак две милијарде”, рекао је Вујовић и додао да, иако са тим није сагласан ММФ, он ово види као изузетно сигурну, такозвану тврду меру.
Влада рачуна и на озбиљне уштеде у сектору јавних набавки код јавних предузећа, наводи Вујовић.
“Циљ нам је да тај поступак буде јефтинији и за те форме и за буџет, односно да и домаће фирме имају прилику да под истим условима конкуришу на јавним набавкама као стране”, истакао је Вујовић.
Вујовић је рекао да је план да се озбиљније смање и разни материјални трошкови министарстава и свих осталих буџетских корисника.
Осим мера уштеда, план Владе заснован је и на озбиљнијем приливу буџетских прихода, рекао је Вујовић.
“Уместо повећања пореза, у циљу повећања пореских прихода, повећахемо обим наплате. Ако све фирме које данас раде у сивој зони натерамо да се пријаве, мање ће требати уштеда на другој страни”, рекао је Вујовић.
Буџет је ликвидан, али је потребно реаговати што пре, нагласио је Вујовић.
Они који имају велике земљишне поседе више неће моћи да рачунају на субвенције државе, рекао је Вујовић и додао у вези тога неће бити компромиса.
“Нема више области у којој ћемо давати субвенције од којих немамо ефекте. То се не односи само на ове дотације које су очигледно заостале још из времена социјализма, када смо можда морали да увозимо житарице и остале културе. Сада их имамо довољно за извоз”, рекао је Вујовић.
Зашто би држава давала 20.000 – 30.000 евра неком ко производи за тржиште, каже министар.
“Планирамо да у потпуности променимо однос према субвенцијама”, нагласио је Вујовић.
Министар каже да “ћемо гледати мало” како то раде у ЕУ, пошто смо ушли у процес евроинтеграција.
“Паметније је дати подстицај оном ко има мало земље, али је спреман да запосли још неког на свом поседу”, сматра Вујовић.
Вујовић је најавио да ће детаљи тих мера бити познати ових дана, пише “Блиц”.

Check Also

Премијера представе “Антигона” 8. маја у Дому културе у Грачаници

Премијерно извођење нове представе Народног позоришта у Приштини „Антигона“,  по Софоклеовом тексту и у режији …