Главна / Вести / Косово и Метохија / Петровић: Ако дође до избора на Косову Срби ће бити спремни

Петровић: Ако дође до избора на Косову Срби ће бити спремни

slobodan-petrovicПредседник самосталне либералне странке (СЛС) Слободан Петровић изјавио је данас да су нови избори на Косову непотребни, али да ће их Срби спремно дочекати ако до њих дође.
Петровић, чија је СЛС наступила на претходним изборима на Косову као део Српске листе, у изјави Тањугу рекао је да је опште мишљење да су избори најмање потребни у овом тренутку, да чека пуно посла који треба да се уради јер је већ пуно времена изгубљено.
“С друге стране, ако се не нађе начин да се изађе из кризе, односно овог политичког вакума, избори су алтернатива. Посланици Српске листе су става да су избори мање добро решење али свакако ако дође до избора спремни смо и за ту варијанту”, рекао је Петровић.
У претходна два покушаја посланици Скупштине Косова нису успели да изаберу председника косовског парламента, а Петровић истиче да оно што се сада очекује је још једна седница Скупштине Косова како би се изашло из политичке кризе.
На претходној седници парламента није изнађено решење те да би на следећој седници решење требало да се нађе компромис до кога би, по оцени Петровића, требало би да дођу пре свега највеће странке Албанаца на Косову, или у супротном следе избори.
Он је поновио да ће Српска листа подршку у косовском парламенту дати оној политичкој групацији која буде обезбедила већину и да ће такав став имати и у наредном покушају за избор председника косовског парламента.
Петровић је истакао да су за Српску листу потпуно одвојени процеси избора председника Скупштине Косова и подршке будућој косовској влади, подсетивши да када је у питању подршка за формирање Владе, Српска листа има платформу која представља “интерес српске заједнице на Косову”.
Осврћући се на недавни састанак представника Срба са Косова и председника Владе Србије Александра Вучића, Петровић је изразио захвалност премијеру и Влади Србије “за време издвојено за оне који желе да на транспарентан начин помогну српској заједници на Косову”.
Петровић је казао да су и Влада и премијер Вучић дали подршку њиховим активностима додајући да се нада ће за сваку одлуку коју буду донели имати подршку власти у Београду што ће, како је оценио, ојачати Српску листу. Извор: Тањуг

Check Also

Конференција о напретку у случају против бивших лидера ОВК 19. маја

Специјални тужилац у случају бившег лидера ОВК Хашима Тачија, Кадрија Весељија, Јакупа Краснићија и Реџепа …