Главна / Друштво / СГП: Саопштење поводом рада Комисије за доделу станова и кућа

СГП: Саопштење поводом рада Комисије за доделу станова и кућа

saopstenje_sgp_1Привремени орган Скупштине Града Приштине издао је саопштење за јавност поводом информације под насловом  „Срби са Косова и Метохије блокирали Скупштину Града Приштине“  објављене, како се наводи у  лису „Блиц“ дана 22.09.2014 године, у 13:45, коју је пренела Радио Грачаница на свом сајту а односи се на протест  незадовољних чланова породица који се нису нашли на списку добитника куће и станова у Новом Бадовцу и Грачаници.

Привремени орган Скупштине града Приштине, наводи у саопштењу  достављеном нашој редакцији, да је нетачна оцена присутности око 120 косовских Срба у блокади Скупштине града Приштине, и додаје да је у протесту учествовало око 40 учесника, међу којима је било више жена и деце (званичан извештај Службе обезбеђења града Приштине пословни број 037-1686 од 22.09.2014 године) као један број лица који нису имали интереса да буду присутни приликом протеста, осим да стварају привид о већем броју учесника.

Такође, у саопштењу се истиче,  да се поред незадовољних апликаната за доделу куће и станова на простору испред  зграде Скупштине Града Приштине, нашао и један број учесника који су узурпирали стамбене јединице намењене расподели станова испред косовске општине Грачаница, а који се налазе у процедури привременог исељења.

Привремени орган града Приштине моли медије да  се у будуће њихова пажња не заснива једностраној опсервацији, цитирањем учесника протеста и без уважавања мишљења и изјаве друге стране, у овом слушају Привременог органа града Приштине.

У саопштењу се напомиње, а ради информисања, да је Привремени орган града Приштине образован ос стране Владе Србије и да је исти преузео све надлежности распуштањем Скупштине града Приштине и њених извршних органа.

Истиче се да је приликом ступања на дужност затечен је између осталог и нерешен проблем узурпираних 70 кућа у Новом Бадовцу и 20 станова на локацији“ Падалиште“ у Грачаници. Узурпација је, како се каже, извршена  још  2011 године, а незаконито стање је  толерисано од стране распуштеног руководстава СГП .

saopstenje_sgp_2Привремени орган града Приштине саопштава  да је неоснована тврдња једног од учесника протеста Негована Перића, да је ван мандата  Привременог органа града Приштине  расписиан јавни оглас  и донета одлука о  додели на коришћење кућа и станова. Истичу, да је Привремени орган града Приштине расписивањем јавног огласа и сада извршеном доделом стамбених јединица на коришћење, на транспарентан начин, образовањем Комисије за доделу куће и станова на коришћење савесно и са дужном пажњом пропратио целокупну процедуру доделе стамбених јединица, што је, како се каже, резултирало објављивањем  коначног списка добитника.

Привремени орган Скупштине града Приштине наводи даље у саопштењу да је сваком од кандидата па и учесницима протеста, комисија са дужном пажњом и обавезом проверавала имовно стање и статус, што је и био предуслов да се нађу на коначном списку добтника. Обзиром да нико од оних који протестују није испуњавао услове јавног огласа, нису се могли ни наћи на коначном списку за доделу куће и станова на коришћењу, што њихов протест чини неоправданим.

На крају, Привремни орган града Приштине демантује изјаву  и једног од учесника протеста Горана Димића, који је рекао да је један од функционера СГП „приграбио куће за две ћерке“ . Такву изјаву, Привремени орган града Приштине оцењује као  смишљену неистину, паушалну и дату срачунато да дерогира рад Комисије и Привременог органа Приштине. Како се истиче у саопштењу, учесник протеста Горан Димић је један од узурпатора имовине Републике Србије, обзиром да 2011 године, обио и узурпирао стамбену јединицу – кућу у насељу Нови Бадовац.

Привремени орган града Приштине истиче да је Комисија приликом разматрања пријаве Горана Димића констатовала да не испуњана нити и један  прописаних услова за доделу куће или стана на коришћење. Наводи се да поседује  породичну кућу у селу Угљаре у општини Косово Поље, да је власник  мењачнице и ресторана брзе хране у Грачаници, да је његова супруга запослена као медицинска сестра и да су доброг имовног стања, што указује на тенденциозност и смишљеност његове изјаве дате медијима, а све у циљу како се каже у саопштењу, да дерогира и омоложаважи резултате рада и урушава углед Привременог органа града Приштине у повереном мандату.

ljubinko_karadzicИначе, председник привременог органа Скупштине града Приштина са измештеним седиштем у Грачаници Љубинко Караџић, рекао је јуче за Радио Грачаницу, да је стамбена комисија транспарентно урадила свој део посла и да се водила искључиво прописаним критеријумима. Он је казао да су и поред свега, чланови комисије за доделу станова и кућа спремни да разматрају све приговоре и жалбе, које буду упућене на њихову адресу.

Check Also

Чланови Удржења породица киднапованих и несталих изразили сумњу у окончање процеса расветљавања свих случајева

У организацији Удружења породица несталих и киднапованих у Грачаници одржан је округли сто на тему …