Главна / Друштво / Гост Поподнева Милко Чукарић – физичко васпитање деце

Гост Поподнева Милко Чукарић – физичко васпитање деце

cukaricГост емисије Пријатно поподне Радио Грачанице био је професор физичког васпитања у Основној школи Краљ Милутин у Грачаници Милко Чукарић. Тема разговора била је здрав развој деце уз физичке и спортске активности.

Наша деца се у приличној мери баве спортом и физичким активностима, али то ипак није довољно, због недостатка простора, као и клубова за одређене спортове. С друге стране, за одређене врсте спортова  постоје клубови и ту је велики број деце укључен и активан.

По речима професора Чукарића – има пуно деце којима прети опасност од деформитета због честог седења, ношења тешких ранчева и сличних проблема. Због тога се вежбама наставници физичког максимално труде да отклоне такве проблеме. Проблем врло често наступа и када је у питању ношење неадекватне обуће, тако да имамо децу са равним табанима. Чест је то проблем и уочљив је, нарочито када деца због тога не могу одређене вежбе да одраде. Физичка активност код такве деце мора да утиче да одређени проблеми, макар стагнирају, ако не и да се поправе на боље.

Пожељно је да бар пола сата или сат времена дневно, не само деца, него и одрасли, посвете себи и физичким активностима, вежбама, здравом начину живота. На часовима физичког васпитања постоји тачно одређени програм, кроз који се спроводи здрава физичка обука деце – каже за наш радио Милко Чукарић.

Као председник кошаркашког клуба Грачаница, који своје кораке броји од 2010.године, овом приликом се извињавам родитељима, јер нисам у могућности да им обезбедим адекватан простор. Све чешће ме питају, кад ће почети тренинзи. Покушавамо, али за сада стоје ствари тако да нема адекватног простора за школу кошарке, која иначе постоји од 2007. године, па онда прераста у кошаркашки клуб. То је уједно позив свим људима добре воље, који хоће да помогну такав вид организовања тренинга. Мислим да је то добро за децу. Мислим да би деца требала да похађају било какав спорт, да се определе за било какав спорт, битно је да се они активно укључе у такав систем, да би сазревали и били бољи људи. Апелујем на све људе добре воље да нам обезбеде простор за кошарку, а за остало ћемо се снаћи – каже Чукарић.

 

Check Also

У српским срединама на КиМ 28 новозаражених, једна особа преминула

У српским срединама на Косову и Метохији, од 66 тестираних узорака, регистровано 28 нових случајева …