Главна / Вести / Србија / Вучић: Не мрзим Албанце, спреман сам да разговарам са њима!

Вучић: Не мрзим Албанце, спреман сам да разговарам са њима!

aleksandar_vucic1Не мрзим Албанце и спреман сам увек да разговарам са њима, поручио је премијер Александар Вучић и истакао да су у Србији похапшени сви нападачи на абланске радње, док ни од једног албанског званичника није чуо осуду инцидента са убацивањем дрона на утакмицу Србија-Албанија.
“Ми се дичимо да смо нападаче и хулигане похапсили, а они се диче својим заставама аветима, како их сада називају у интервјуима које дају тим поводом. Говоре како то јесте застава велике Албаније, али да им то није државни пројекат. Па, онда говоре како би они уједињени да уђу у Европу. То више свети Петар не може да похвата шта је њихова политика”, рекао је Вучић за “Данас”.

На подсећање да је албански премијер Еди Рама рекао да његова политика није политика велике Албаније, Вучић је нагласио да би желео да верује да је то истина.
“Као што бих волео да сам видео осуду тако језиве провокације као што је била убацивање дрона са заставом велике Албаније. А то нисам чуо ни од једног албанског званичника. Као што знате, ниједан српски званичник није правдао упад навијача, сви који су бацили камен на албанске радње су похапшени”, поновио је премијер.

Поводом чињенице да су се током утакмице са трибина чуле антиалбанске пароле, Вучић је нагласио да “то није лепо” али да “није изазвало инцидент и није довело до прекида утакмице” него је инцидент изазвао дрон.
“Директна кривица за инцидент је дрон и албански играчи који су скочили на српске фудбалере. Да ли смо ми криви за упад навијача и све што се догодило после? Да, јесмо, и за то ћемо да сносимо последице”, рекао је председник владе.

Говорећи о истрази инцидента, он је рекао да нити хоће да потврди, нити да демантује да је брат албанског прермијер учествовао у њему, те да се чека окончање истраге, на којој “људи раде веома вредно”. На питање о медијским нападима на Албанце који су уследили после инцидента Вучић је рекао да он ни у једној изјави није показао никакву мржњу.
“Ја, свакако, не мрзим Албанце и спреман сам увек да разговарам са њима. Део њих су грађани наше државе и са њима ћу увек да имам отворен дијалог. Никакву мржњу нисам показао ни у једној изјави”, истакао је Вучић.

Он је такође објаснио да је тражио да се одложи посета Раме “да би постојала могућност за наш рационалан разговор”.
“Нисам хтео да дозволим да неко гази по српском поносу дан након инцидента. Дакле, не можете ви да покушате да изазовете нестабилност у држави и да сутра кажете: хе, хе, хе, шала мала”, навео је премијер.

На опаску да нема доказа да је инцидент изазвао државни врх Албаније, Вучић је приметио да није чуо осуду тог инцидента од стране албанских званичника.
“Неко је то организовао. Чекајте да видимо ко је то организовао, само се мало стрпите. Чак и да није учествовао било ко из државе, а нисам ја случајно знао унапред да ће ту нешто да се догоди, о чему сам обавестио Европску комисију, три сата пре него што се то десило. Велика Албанија би требало да буде њихова ноћна мора, такође”, упозорио је премијер.

Упитан да ли у Србији данас постоје паралелни центри моћи, нереформисани делови тајних служби којима смета нормализација односа са Косовом и Албанијом, Вучић је рекао да “кад би рекао да не постоје, вероватно не би говорио потпуну истину”, али и додао: “Ми се бринемо да то држимо све у институцијама система”.

Check Also

Петар Петковић: Курти не жели дијалог, он жели конфликт

Аљбин Курти је у међународној заједници препознат као некредибилна особа и као неко ко из …