Главна / Вести / Косово и Метохија / Рамина посета није донела резултате

Рамина посета није донела резултате

marko_djuric1Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић оценио је вечерас да посета албанског премијера Едија Раме Србији није донела позитивне резултате и да одговорност за то лежи на гостима.

Ђурић је рекао “да ова посета није превише тога донела пре свега што од стране гостију нисмо добили ону спремност да се окрену странице прошлости и сукоба”.

Он је навео и да представници Албаније нису “искористили потпуно искрено пружену руку од стране Србије да се односи не само Србије и Албаније него и Срба и Албанаца нормализују”.

“То и након ове посете која је донекле помућена остаје наш циљ и надамо се да ће наши партенер бити далеко зрелији у будућности”, рекао је Ђурић.

Према његовим речима, могли смо да постигнемо много, а “нисмо постигли ништа посебно позитивно, а одговорност за то на жалост лежи на нашим гостима”.

“Србија је сачувала своје достојанство умереном и одмереном реакцијом премијера… сачували смо Србију од понижења и нажалост резултат у погледу поправљања односа мораће да сачека неко друго време”, рекао је Ђурић.

Он је поновио да је речник албанског премијера био крајње непримерен и да је представљао неку врсту “људског и дипломатског дрона” и да није био у духу дипломатије.

“Упркос ономе што се десило Србија пре свега неће бити скренута у својој намери да настави са нормализацијом и побољшањем односа са свим државама у региону, па и са Албанијом”, истакао је он.

Ђурић је указао и да односе Србије и Албаније не треба мешати са односима Србије према њеним грађанима албанске националности “било да они живе у Врањској котлини или на КИМ”.

Председник Партије за демократско деловање (ПДД) Риза Халими је истакао да се не слаже са Ђурићем око резулатата посете Раме коју оцењује позитивно и додаје да су потписана три међудржавна споразума од којих је “један веома важан за Албанце у Прешевској долини”.

“Ради се о међусобном признавању високошколских диплома нашта се чекало 12 година…по мени је направљен преокрет у односима и важно је храбро да се настави овим путем”, рекао је он.

Према његовим речима, то ће бити од великог интереса за односе две државе, али и Албанце и Србе, “а да одређени неспоразуми не би требало да помуте свечано располажење попут данашњег у Прешеву, јер је први пут албански премијер био у том граду”.

“Србија и Албанија су животно заинтересоване да се што пре укључе у ЕУ, а предуслов је да постоји регионална сарадња, а у овом случају мора да постоји интензивнија међудржавна сарадња и у интерсу албанске националне мањине у Србији која има веома озбиљне и осетљиве проблеме”, рекао је Халими.

Check Also

Петковић обишао шесточлану породицу Гогић у Великој Хочи

Директор Канцеларије  за Косово и Метохију Петар Петковић борави у дводневној посети  у јужној српској …