Главна / Друштво / Акција контроле гликемије и крвног притиска у Грачаници

Акција контроле гликемије и крвног притиска у Грачаници

dijabetesПоводом 14. новембра Светског дана борбе против дијабетеса, општина Грачаница организовала је акцију бесплатне контроле гликемије и крвног притиска за све грађане, у холу општинске зграде.

Дежурни лекар Срђан Михајловић, рекао је за програм радио Грачанице да је одазив мештана солидан, и да би требало да буде више оваквих акција у циљу превенције и подизања свести код мештана о ризицима које ова болест носи.

„Дијабетес  је једна од најраспрострањенијих болести савременог доба. Најчешћи узрок за настанак болести је стрес, али  у многим случајевима је и наследно стечена. Нажалост, наши мештани не воде довољно рачуна о свом здрављу и лекару се обрате тек када осете неке од симптома или тегоба. Наглашавам да је превентививни преглед  јако битан и код ове, као и код других болести“, рекао је др Михајловић.

svetski dan borbe protiv dijabetesaОсим оних који већ имају преписану терапију како за ову тако и за друге болести, ретко одлазе лекару превенције ради. Ову чињеницу потврђују и сами мештани.

„Лекару одлазим кад баш морам, бићу искрен, немам ту навику. Данас дошао да проверим свој крвни притисак јер сам чуо за акцију“, каже један од нашим мештана којег смо затекли у холу општинске зграде на превентивној провери притиска и гликемије.

Акција се спроводи данас од 10-14 часова.

Check Also

Вучић на тест вожњи: Најбрже возом кроз Србију икада -181 км

Председник Србије Александар Вучић обишао је јутрос нову железничку станицу Инђија, која се реконструише у …